Sant Romà de Càldegues

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Romà de Càldegues
Imatge
Església de Sant Romà de Càldegues
Dades
TipusEsglésia antigament parroquial
Primera menció escritaSegles IX (original)- XI (actual)
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSaint Romain (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí de Sant Romà, Càldegues Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 26′ 29″ N, 1° 57′ 52″ E / 42.4415°N,1.96457°E / 42.4415; 1.96457
Monument històric catalogat
Data7 març 1952
IdentificadorPA00103971
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de la Cerdanya i el Capcir) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Romà de Càldegues és l'església parroquial, romànic del vilatge de Càldegues, que fou comuna independent fins al 1973, any en què fou integrada en la comuna de la Guingueta d'Ix, a la Alta Cerdanya, de la Catalunya del Nord.

Està situada[1] al sud-oest del nucli de població, una mica separada de les cases del poble. Té al costat de migdia el Cementiri Vell, mentre que el nou és lleugerament més al sud.

Història[modifica]

Sant Romà és esmentat per primera vegada a l'Acta de Consagració de la Seu d'Urgell, al segle ix (actualment se sap, però, que aquesta acta no és anterior al 1.011). L'edifici actual és del segle xi en general, tret de les dues capelles laterals i la sagristia, que són del xviii.

El 7 de març del 1952 va ser declarat monument històric.

Arquitectura[modifica]

L'església té una capçalera característica del primer art romànic, amb un absis decorant amb bandes llombardes (una banda llombarda és una superfície de maçoneria amb arcs cecs en la part superior, i d'unes pilastres cegues simulant el suport dels arcs; cada banda lobarda consta de tres arcs). La façana occidental està remuntada per una espadanya de tres obertures, similar als de Sant Fructuós de Llo, Sant Andreu d'Angostrina o Santa Maria de Bell-lloc.

Mobiliari[modifica]

Sant Romà de Càldegues conserva un conjunt de sis retaules barrocs de factures molt diverses, però totes de qualitat: el de l'Altar major, el de sant Antoni, el de sant Francesc Xavier, el del Crist, el de Nostra Senyora del Rosari i el de la Mare de Déu.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «74 - La Guingueta d'Ix». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Cerd 40. Sant Romà de Càldegues». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «La Guingueta d'Ix». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Via Romanica - La Cerdagne Puigcerdà: Consell Comarcal de la Cerdanya - Communauté de communes de Pyrénées Cerdagne, 1998

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Romà de Càldegues