Santa Agnès d'Aiguamúrcia

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Agnès d'Aiguamúrcia
Imatge
Dades
TipusEsglésia i ermita Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAiguamúrcia (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 22′ 19″ N, 1° 25′ 57″ E / 41.372053°N,1.432623°E / 41.372053; 1.432623
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC39955 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC747 Modifica el valor a Wikidata

Santa Agnès d'Aiguamúrcia és una ermita del municipi d'Aiguamúrcia (Alt Camp) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

L' ermita es troba al sud oest dels masos de Santa Agnès Vell, situada en una petita fondalada.[1] És una construcció de planta rectangular sense absis. Està cobert a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. A l'interior són visibles les bigues de fusta, una de central més gran que aguanta les transversals. La porta s'obre en el mur de ponent i és l'element més destacable de la construcció. Consta d'un arc de mig punt amb grans dovelles resseguides per la part exterior per una filera de carreus; la dovella clau, de factura posterior, presenta decoració floral; a imposta està motllurada i té un fris amb decoració geomètrica quadrangular. Tot l'edifici es troba arrebossat excepte la porta i els carreus de les quatre cantonades.[1]

Història[modifica]

Es té referències d'aquesta capella des del 1247, quan va rebre un llegat testamentari d'Elisenda de Fonollar. La seva història va lligada a la del mas de Santa Agnès, que es troba al seu costat, i pertanyia a la comanda templera de Selma. El setembre del 1918 un raig va partir la biga de roure i es va ensorrar la coberta que ha estat reconstruïda.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Santa Agnès d'Aiguamúrcia». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 desembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Agnès d'Aiguamúrcia
  • «Santa Agnès d'Aiguamúrcia». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.