Santa Agnès de Croanques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Agnès de Croanques
EpònimAgnès de Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusAntiga església parroquial
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aAgnès de Roma Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsEn ruïnes
Estil arquitectònicRomànic
MaterialPedra
Altitud572,8 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTeulís (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCroanques
Map
 42° 31′ N, 2° 38′ E / 42.52°N,2.63°E / 42.52; 2.63
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà

Santa Agnès de Croanques és l'antiga església parroquial romànica de Croanques, l'antic nucli principal del terme comunal rossellonès de Teulís, a la Catalunya Nord.

És situada[1] a prop i a ponent de l'actual Mas Croanques, a l'altra riba del Còrrec de Santa Agnès.

Història[modifica]

El lloc de Croanques és documentat des de l'any 1020, quan el bisbe d'Elna restitueix als Castellnou el terme de Teulís, i s'hi esmenta Crosanchas Thevolisi, l'alou més important del terme teulisenc. El 1091 és esmentada també l'església de Santa Agnès, quan el vescomte de Castellnou retorna l'alou, amb l'església, a Elna.

L'edifici[modifica]

L'església, actualment en ruïnes, era d'una sola nau possiblement coberta amb volta: l'única paret conservada, la nord, presenta vestigis de l'arrencada de la volta. La capçalera, damunt de la mateixa roca, és del tot desapareguda. De l'arc triomfal, en queda el muntant nord, però una imposta esculpida que hi havia fa alguns anys és ja desapareguda. La porta, a ponent, en part conservada, és senzilla, resolta amb un arc de mig punt. Al damunt del mur oest hi havia un campanar d'espadanya. El conjunt, resolt amb còdols rústecs, és datable al segle xi.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Teulís». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Vall 90. Santa Agnès de Croanques». A: Inventari d'esglésies 3* Capcir-Cerdanya-Conflent-Vallespir-Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere. «Teulís: Santa Agnès de Croanques». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]

  1. «Santa Agnès de Croanques en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2016-08-13. [Consulta: 21 juliol 2016].