Santa Coloma de l'Espluga de Cuberes

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Coloma de l'Espluga de Cuberes
Imatge
Dades
TipusEsglésia i edifici històric Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaSerra de Boumort Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XI-XII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica
arquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud960 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBaix Pallars (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBalmes de la serra de Cuberes
Map
 42° 17′ 16″ N, 1° 03′ 09″ E / 42.287639°N,1.052602°E / 42.287639; 1.052602
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC40065 Modifica el valor a Wikidata

Santa Coloma de l'Espluga de Cuberes és una església romànica del poble de l'Espluga de Cuberes, pertanyent al terme de Baix Pallars, del Pallars Sobirà, i que fins al 1969 formà part de l'antic terme de Baén. Està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.[1] Està situada a l'extrem oriental de la mateixa balma que aixoplugava tot el poble.

Descripció[modifica]

És una església d'una sola nau amb absis a llevant, tot dins de les característiques línies del romànic del segle xi. De caràcter troglodític, atès que es troba del tot dins de la balma, és una de les construccions més peculiars del terme. De fet, només té construït el mur de migdia, part del de ponent i l'absis. El sostre i el costat nord són la mateixa balma. La porta és a ponent, en el porxo de la casa, situada al costat oest del temple. Hi donen llum tres finestres grosses, de mig punt, situades a la part més propera al presbiteri; a l'absis, un xic descentrada, hi ha també una finestra de doble biaix.

Presenta arcuacions llombardes a l'interior, en el mur sud i en un tros de la paret de l'absis, al costat de migdia. L'aparell és irregular i poc treballat, amb carreus de diferents mides poc o gens desbastats. El conjunt duu a una obra de darreries del segle xi o molt poc posterior.

Notícia històrica[modifica]

El lloc és esmentat el 1173 com a Speluncha, però no hi ha gaire documentació sobre l'església. Tanmateix, és clara la seva subjecció a l'abadia de Santa Maria de Gerri.[2]

Tenia categoria de capella sufragània de la parròquia de Sant Martí de Solduga.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Coloma de l'Espluga de Cuberes
  1. «Santa Coloma de l'Espluga de Cuberes». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 5 juliol 2017].
  2. Cases, M.Ll.; Adell, J.A.: El Pallars, pàg. 226.

Bibliografia[modifica]

  • Gavín, Josep Maria. Pallars Sobirà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 9). ISBN 84-85180-26-7. 
  • MADOZ, Pascual. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar, vol. VII, pàg. 579. Madrid: Establecimiento literario-tipográfico La Ilustración, 1847. Edició facsímil: Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al «Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar» de Pascual Madoz. Vol. 1. Barcelona: Curial Edicions Catalanes, 1985. ISBN 84-7256-256-5.
  • Pagès, Montserrat; Castilló, Arcadi. «Gerri de la Sal - Baén». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0. 
  • Roig i Deulofeu, Albert; Adell i Gisbert, Joan-Albert; Cases i Loscos, Maria-Lluïsa. «Santa Coloma de l'Espluga de Cuberes». A: El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, p. 225-226 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7.