Santiveri

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióSantiveri
Dades
Tipusempresa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1885

Lloc websantiveri.es… Modifica el valor a Wikidata

Santiveri és una empresa catalana de productes de dietètica i alimentació natural fundada el 1885.

Casa Santiveri, Carrer del Call

Inicis de l'empresa i perfil del fundador[modifica]

Jaume Santiveri Piniés

L'empresa familiar Santiveri va ser fundada a Barcelona per Jaume Santiveri Piniés en l'any 1885. Aquest comerciant tèxtil, propietari d'una camiseria al centre de Barcelona, es va veure afectat per una malaltia pulmonar que la medicina oficial de llavors qualificava com incurable, i aquesta aparent dificultat el va portar al món de la medicina natural i de la nutrició sana i natural. Quan va conèixer el fatal diagnòstic de la seva malaltia, en comptes de resignar-se a l'inevitable, Jaume Santiveri busca alternatives i arriba a les seves orelles l'existència a Alemanya d'un balneari que curava amb tècniques naturals. Es tractava del sanatori de l'abat Sebastià Kneipp a Woerishofen, on passa 6 mesos fent cures d'aigua, fent passejades a l'aire lliure per oxigenar els pulmons i prenent brous vegetals, plantes medicinals i fent una dieta gairebé vegetariana. Va tornar totalment curat i entusiasmat per la teràpia que li havien aplicat, però en comprovar el nul interès que mostraven els metges del país per conèixer i aplicar aquests mètodes curatius va decidir convertir-se en un distribuïdor dels productes naturals que utilitzava Sebastià Kneipp a les seves cures. Aleshores va transformar la seva camiseria del carrer del Call número 22 de Barcelona, en la primera fàbrica- laboratori de productes naturals d'Espanya. Corria l'any 1893 quan Jaume Santiveri va haver d'obrir un altre establiment, aquest cop al número 20 del carrer Call, com a farmàcia per vendre aquest tipus de productes i va posar al seu davant un director farmacèutic, ja que les autoritats sanitàries del moment així li ho van exigir. La botiga, anomenada en aquells dies Farmàcia Kneipp, es convertiria en la mare de l'empresa Santiveri i en l'inici del comerç de productes naturals a Espanya.

Els primers productes[modifica]

Els primers productes que va vendre Santiveri eren majoritàriament importats d'Alemanya, els mateixos que utilitzava el famós abat Kneipp per a les seves cures naturals. Es comptaven productes tan variats com farines d'os o pols blanca per combatre la debilitat nerviosa i el raquitisme, ungüents oftàlmics, purgants, tisanes, tela de lli per a les embolcalls, regadores i altres estris per a la hidroteràpia, etc. Però el primer producte estrella que va fer "enlairar-se" a Santiveri va ser la Malta Kneipp, un producte importat, un succedani del cafè que es va fer molt popular per aquell temps. Però en esclatar la primera guerra mundial, els alemanys van anul·lar els contractes i Santiveri es va quedar sense la concessió, però això en comptes de enfonsar-lo el va empènyer a crear la seva pròpia marca: Malta Natura que van començar a produir a la fàbrica que van construir prop del mar, en l'actual barri de la Marina del Prat Vermell a Barcelona, on van instal·lar la seva pròpia torradora. El malt és un succedani del cafè que s'elabora a base de grans d'ordi germinats i torrats, que va tenir la seva època daurada a la pre-guerra espanyola

Una empresa innovadora[modifica]

Pioners en màrketing i marxandatge[modifica]

Santiveri va ser pionera no només a la introducció dels productes naturals i higienistes a Espanya, sinó també en la utilització de noves tècniques de màrqueting. Així, a principis del segle XX ja organitzava degustacions gratuïtes de malta -una beguda per reemplaçar el cafè colonial- primer al 'hotel Mundial Palace de Barcelona, i després en L'Àguila Verda, un original camió adaptat com cafeteria que es convertiria en estampa clàssica.

Impulsora de la Lliga Vegetariana de Catalunya[modifica]

El 1908 Jaume Santiveri, en unió amb el Dr. Josep Falp i Plana -el metge que recolzava els productes Santiveri- i un grup de facultatius vegetarians creen la Lliga Vegetariana de Catalunya. Aquesta organitza el 20 de març un banquet vegetarià a la sala principal del Mundial Palace que es va convertir en tot un esdeveniment social.Un mes després apareixia el primer número de la revista mensual que funcionaria de portaveu de la Lliga, La revista vegetariana a un preu de 5 cèntims l'exemplar i a un abonament anual de 5 pessetes. Al juliol la Lliga es trasllada a un edifici de la Rambla de les Flors, 31, primera planta, a la Casa de la Virreina. El mateix mes s'escull una nova directiva amb el Dr. Falp com a president i Jaume Santiveri com a administrador.

Partner de Kelloggs en l'Exposició Universal de Barcelona del 1929[modifica]

Els famosos corn flakes van creuar l'Atlàntic gràcies a Santiveri, que també va donar a conèixer a Barcelona altres productes Kellogg, com els Brand per a combatre el restrenyiment. Una mostra de les bones relacions que existien entre Santiveri i Kellogg és que a l'Exposició Universal de Barcelona que es va celebrar el 1929, Santiveri va tenir un estand de Kelloggs subvencionat per l'empresa americana. Van ser els seus representants i distribuïdors a Espanya fins a la Guerra Civil Espanyola que desencadenaria la ruptura de relacions comercials.

El primer laboratori de control de qualitat[modifica]

Jaume Santiveri Piniés va crear un dels primers laboratoris de control de qualitat que ha tingut una empresa alimentària a Espanya. L'empresa va apostar per la qualitat dels productes i ja des del principi va tenir farmacèutics i metges desenvolupant els productes i controlant la seva qualitat.

Continuïtat i situació actual de l'empresa[modifica]

A la mort del fundador Jaume Santiveri l'any 1938, el seu fill Santiago Santiveri Margarit continua l'empresa, que ha arribat recentment al seu 130è aniversari.

Santiveri ha mantingut sempre una estreta relació amb el barri de la Marina del Prat Vermell, d'on no s'ha mogut mai, per bé que ha obert altres centres administratius i productius, on a més de les instal·lacions de la pròpia empresa, hi ha el grup de cases anomenat colònia Santiveri, i on va arribar a tenir el seu propi equip de futbol Santiveri, que més tard acabaria fusionant-se amb el Ibèria. Aquesta continuïtat i aquesta bona relació va ser reconeguda amb l'atorgament el 2005 d'una de les Medalles d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona corresponent al Districte de Sants-Montjuïc[1]

Avui Santiveri té 3 centres de producció (Barcelona, Lleida i Peñafiel), compta amb un centre logístic i administratiu a Madrid i un centre administratiu a La Corunya. Té oberts 256 punts de venda (entre propis i franquícies), ven els seus productes en més de 7.000 punts de venda (dietètiques, herbolaris, grans superfícies, farmàcies i parafarmàcies), compta amb una plantilla propera a les 400 persones i ofereix una llista de productes que arriba a les 1.000 referències. Disposa de dues societats a Itàlia i Mèxic, i exporta els seus productes a més de 30 països. En l'últim exercici tot el grup Santiveri ha facturat 68 milions d'euros.

Referències[modifica]

  1. «Proposades les Medalles d'Honor del Districte». Ajuntament de Barcelona, 01-11-2005. [Consulta: 18 desembre 2016].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santiveri