Santuari de Zeus Polieus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Santuari de Zeus Polieus
AcropolisatathensSitePlan.png
Dades
Tipus jaciment arqueològic, lloc de culte i temple
Ubicació geogràfica
EstatGrècia
RegióÀtica
Unitat perifèricaAtenes Central
MunicipiAtenes
CiutatAtenes
Localització Acròpoli d'Atenes
 37° 58′ 18″ N, 23° 43′ 38″ E / 37.9718°N,23.7273°E / 37.9718; 23.7273
Modifica les dades a Wikidata

El Santuari de Zeus Polieus era un recinte sagrat a l'aire lliure dedicat a Zeus Polieus ('protector de la ciutat') pels volts de l'any 500 aC al punt culminant de l'Acròpoli d'Atenes, situat al nord-est del Partenó. Tot i que no se n'ha descobert cap traça, el seu pla trapezoïdal amb diverses entrades (la principal de les quals es creu que estava coronada per un frontó) es dedueix pels talls a la roca que hi ha en aquella àrea de l'acròpoli. De fet, tot el que se'n sap prové més aviat de fonts literàries que no pas arqueològiques.

S'hi duia a terme cada any a l'estiu la cerimònia de la Bouphònia (Βουφόνια) o sacrifici dels bous, un dels ritus principals de les festes de la Dipòlia (Διπόλεια), en honor a Zeus Polieus. A la part oriental del recinte hi havia un estable on es guardaven els bous que havien de ser sacrificats. També contenia un petit temple in antis amb un llarg altar al davant; la part baixa del temple era de pedra, mentre que la superior era de fusta; al centre de la cella hi havia el forat per on s'escolava la sang dels sacrificis.

Probablement s'hi alçava una estàtua de Zeus de tipus arcaic, representat dempeus amb el braç esquerre estès i el dret aixecat per llançar un llamp.

Enllaços externs[modifica]


Acròpoli d'Atenes: Patrimoni de la Humanitat

Acròpoli d'Atenes
1 Partenó - 2 Antic temple d'Atena - 3 Erectèon - 4 Estàtua d'Atena Prómakhos - 5 Propileu - 6 Temple de Nike Àptera - 7 Eleusínion - 8 Santuari d'Àrtemis Braurònia - 9 Calcoteca - 10 Pandrósion - 11 Casa de les Arrèfores - 12 Altar d'Atena - 13 Santuari de Zeus Polieus - 14 Santuari de Pandíon - 15 Odèon d'Herodes Àtic - 16 Stoà d'Èumenes - 17 Santuari d'Asclepi - 18 Teatre de Dionís - 19 Odèon de Pèricles - 20 Tèmenos de Dionís - 21 Aglaurèon