Partenó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Patrimoni de la Humanitat  · UNESCO
Partenó
temple perípter
temple perípter
Informació
Tipus temple grec
Arquitectes Ictinos
Cal·lícrates
Començament 448 - 447 aC
Acabament 438 aC
Localització Acròpoli d'Atenes (Grècia)
Estil grec clàssic
Materials utilitzats marbre pentèlic i fusta
Sistema constructiu arquitravat
Vistes
Alçat 10,5 m (columna)
Planta 67,5 x 30,95 m
Parthenon GR.png

Tipus cultural
Criteris (I) (II), (III), (IV), (VI)
ID 404
Regió * Europa i Amèrica del Nord
Inscripció 1987 (11a sessió)
* Segons les regions de la UNESCO.

El Partenó (del Grec antic Παρθενος -Verge-) és un temple consagrat a la deessa grega Atena Pàrtenos a qui el poble d'Atenes considera la seva protectora. Va ser construït al segle V aC i és el monument més antic dels ubicats a l'Acròpoli d'Atenes (Grècia). Els seus arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates supervisats per Fídies.

És l'edifici més important dels que es conserven de la Grècia clàssica, generalment es considera com la culminació del desenvolupament de l'ordre dòric. Les seves escultures decoratives són considerades un dels màxims exponents de l'art grec. El Partenó és considerat com un símbol perdurable de l'antiga Grècia i de democràcia atenesa, i un dels monuments més grans del món cultural. El Ministeri de Cultura Grec està duent a terme un programa de restauració i reconstrucció.[1]

El Partenó va substituir a un temple més antic d'Atena, que els historiadors anomenen el Pre-Partenó o Hekatómpedon, que va ser destruït en la invasió persa de l'any 480 aC. Igual que la majoria dels temples grecs, el Partenó va ser utilitzat com tresor, i durant un temps va servir com el tresor de la Lliga de Delos, que més tard es va convertir en la Confederació d'Atenes. Al segle VI dC, el Partenó es va convertir en una església cristiana dedicada a la Mare de Déu. Després de la conquesta turco-otomana, que es va convertir en una mesquita a començaments de la dècada de 1460, i tenia un minaret. El 26 de setembre de 1687 un dipòsit de municions turc-otomanes a l'interior de l'edifici va esclatar a causa d'un bombardeig dels venecians. L'explosió resultant va danyar severament el Partenó i les seves escultures. El 1806, Thomas Bruce, Comte d'Elgin va endur-se algunes de les escultures supervivents, amb el permís dels otomans. Aquestes escultures, ara conegudes com els Marbres d'Elgin o els Marbres del Partenó, es van vendre el 1816 al British Museum a Londres, on estan exposades actualment. El govern grec ha demanat la devolució de les escultures a Grècia, fins ara sense èxit.[2]

Disseny i construcció[modifica | modifica el codi]

La planta rectangular és la d'un temple octàstil i perípter; disposa de vuit columnes frontals i disset laterals i mesura 67,50 x 30,95 m. Als costats estrets i passada aquesta primera línia de columnes trobem dos pòrtics hexàstils (6 columnes), és per això que és també un temple amfipròstil.

Es pot observar que la relació proporcional de moltes parts del temple és de 4 a 9. Es manifesta aquesta proporció entre l'amplada i la longitud del conjunt; entre l'amplada de les columnes i la distància entre aquestes (intercolumni); entre l'ample i el llarg de la cel·la i entre l'alçada fins a la cornisa i l'ampla de la façana.

Al Partenó trobem alteracions imperceptibles a simple vista però que compleixen una missió de contrarestar il·lusions òptiques. Els frisos i frontons ricament decorats amb relleus que surten més de dalt per a compensar la visió des de baix. Les mètopes van disminuint la seva amplada des del centre fins als costats; les columnes de l'èntasi disminueixen el seu perímetre a mesura que s'aproximen al capitell, mentre que a 2/5 parts de la seva altura disposen del diàmetre més prominent. Les columnes dels laterals estan més separades i són més gruixudes que la resta, inclinant-se cap a dintre. Corregint l'aparença d'aprimament que els hi confereix el major impacte lluminós i compensant la sensació que es corben cap enfora. L'especial atenció de Fídies per corregir les desviacions òptiques i la simetria confereixen la relació correcta de les parts i representa l'harmonia i la bellesa de la natura.

El Partenó constava de dues sales una gran, el naos (o cel·la), i una més petita, l'opistòdomos que estaven separades per una paret. Això converteix el Partenó en un temple doble (inèdit fins aquell moment) i que feien necessàries les dues façanes d'accés, amb un pòrtic cadascuna.

El naos[modifica | modifica el codi]

La façana del naos està encarada a l'est, a l'interior d'aquesta cambra trobem una columnata dòrica de dos pisos que envoltava la colossal estàtua criselefantina (d'or i de vori), dedicada a Atena i esculpida per Fídies, l'Atena Pàrtenos, que avui resta desapareguda.

Possiblement, entrega per part d'un nen del peplum a l'arcont-rei.

L'ordre jònic decora el fris interior que circumda la cel·la. En total 160 metres de fris distribuït en plafons de marbre d'1,02 m d'alçada. Aquest representava la processó de les memorables festes Panatenees, una comitiva que anava cada any al temple per a oferir a la deessa una túnica brodada teixida per les joves ateneses. Les esmentades donzelles, portadors d'ofrenes i genets desfilen en processó a la vista de l'assemblea dels dotze déus que reben la túnica o peplum.

L'accés a l'interior el naos s'efectuava pel pronaos que era un espai completament obert. El Partenó disposa d'un espai equivalent.

L'opistòdomos[modifica | modifica el codi]

La façana l'opistòdomos està encarada a l'oest, espai tancat emmarcat per quatre columnes jòniques, lloc on es guardava el tresor del temple. Era reservada únicament al servei de les sacerdotesses i és l'espai que dóna nom al Partenó, ja que Parthénon significa sala de les donzelles.

Elements estructurals[modifica | modifica el codi]

 • Suport: Les columnes suporten l'entaulament horitzontal que recorre tot el perímetre del temple.
 • Coberta: L'entaulament està compost per un arquitrau, un fris i una cornisa. Els murs i les columnes també estan construïdes per aguantar i inclinar el sostre per tal d'aconseguir que fos una coberta a dues aigües, on l'aigua desembocava en els frontons respectius.

Elements decoratius[modifica | modifica el codi]

Article principal: Marbres d'Elgin
Atena i Hefest recolzat en una crossa

Fídies va esculpir pel Partenó els frontons, mètopes i frisos interiors. Se sap que el paper de Fídies en l'execució dels frontons fou rellevant i ocasional o exclusiu dels seus ajudants en les mètopes i tríglifs. Entre els vestigis que han arribat fins als nostres dies, Fídies deixà mostres del seu domini exquisit de la representació humana: cares i posicions de cossos individualitzats i els plecs de les robes que s'adapten convenientment a les formes anatòmiques. Es considera que les escultures de Fídies conferien en la població una nova idea de divinitat.[3]

Fris[modifica | modifica el codi]

Fídies Mostrant el fris del Partenó als seus amics, del 1868, pintura de Lawrence Alma-Tadema

El tret més característic de l'arquitectura i la decoració del temple és el fris rodejant les parets exteriors de l'entaulament. El fris baix relleu tallat in situ i està datat entre 442 aC - 438 aC.

Una interpretació és que representa una versió idealitzada de la processó Panatenees des de la Porta de Dipilón al barri de Ceràmic fins a l'Acròpoli. Aquesta processó té lloc cada any, amb una processó especial cada quatre anys. En ella els atenencs i estrangers participen en honor de la deessa Atenea oferint sacrificis i un nou peple (vestit teixit per les nenes seleccionades noble atenenc anomenat ergastines).

La narració del fris comença a la cantonada sud oest on la processó apareix per dividir-se en dues files separades. El primer terç del fris occidental no forma part de la processó sinó que en lloc d'això sembla que representa les etapes preparatòries per als participants. La primera figura aquí és un mariscal vestint-se, continuat de diversos homes preparant els cavalls fins a la figura,[4] que es troba que pot estar ocupada en el dokimasia, la prova o allistamentdels cavallers hippeus,[5] és una figura ambigua que podia ser el propietari d'un cavall rebutjat, o un keryx, la mà del qual sostenia part d'una salpinx o trompeta, de qualsevol mena, aquest punt marca el començament de la processó. Les següents fileres són totes de cavallers i constitueix un 46% del fris en resum.

Cavalleria del fris oest del Partenó Museu Britànic

Estan dividits en dues línies de deu fileres - significativament, el mateix nombre que les tribus àtiques.[6] Tots són joves -efebs- amb l'excepció de dos que porten vestimentes tràcies amb gorra de pell, una capa estampada i botes altes; aquests han estat identificats per Martin Robertson com oficials de cavalleria.[7] Després hi ha carruatges de quatre cavalls, cada un d'ells amb el seu conductor i un passatger armat, n'hi ha deu al fris meridional i onze al septentrional. Atès que aquests passatgers són de vegades representats descavalcant potser representessin els apobatai —atletes participants en una carrera cerimonial— de l'Àtica i Beòcia.

Les setze figures següents de la part nord i divuit a la sud es considera que són els ancians d'Atenes si es jutja pel seu cabell trenat, un atribut d'edat distingida a l'art clàssic. Quatre d'aquestes figures aixequen la seva mà dreta en un gest de puny tancat que suggereix una postura relacionada amb els ancians portadors de rames d'olivera que eren homes escollits pel seu bon aspecte. Després es troben els músics: quatre tocadors de cítara i quatre d'aulos. Seguits d'homes i dones portadors d'hídries, de safates amb pastissos per atreure els animals les vaques i ovelles, destinats al sacrifici, cap a l'altar.

Fris oriental amb el bestiar portat al sacrifici (Museu Britànic)

A les files que convergeixen en el fris oriental es troben les primeres dones celebrants, porten instruments per al sacrifici, incloent-hi enòcoes (gerres de vi), i cremadors d'encens, aquestes noies eren conegudes com a canèfores.[8] Els dotze déus asseguts es considera que són els Olímpics, estant un terç més alts que qualsevol altra figura del fris i estan col·locats en dos grups de sis sobre tamborets sense respatller, amb l'excepció de Zeus, que està entronitzat. Cinc figures (tres nens i dos adults, encara que s'aprecien molt borrosos, els dos nens de l'esquerra són possiblement nenes) les noies porten objectes sobre els seus caps,[9][10] potser cistells, el tercer, possiblement un noi,[11][12] està ajudant un adult que pot ser l'arcont basileu, a plegar una peça de tela. Aquest és usualment entès com la representació del peple d'Atena.

Joan Breton Connelly ha sostingut recentment una altra interpretació del fris, en què intenta demostrar que la iconografia del fris es basa en la mitologia grega. Aquesta interpretació argumenta que les escenes mostren el sacrifici de Pandora, filla menor d'Erecteu, a Atenea. Aquest sacrifici humà era exigit per Atenea per salvar la ciutat d'Eumolp, rei d'Eleusis, que havia reunit un exèrcit per atacar a Atenes.[13]

Va ser esculpit aproximadament entre els anys 443 i 438 aC.[14] molt probablement sota la direcció de Fídies. Sobreviuen uns 128 metres del fris original, prop del 94%, coneixent-se la resta solament pels dibuixos que va fer l'artista flamenc Jacques Carrey el 1674. Els seus fragments es troben dispersos a diversos museus, sobretot al Museu de l'Acròpoli d'Atenes i al Museu Britànic de Londres.

Tríglifs i mètopes[modifica | modifica el codi]

Els tríglifs eren blancs i blaus (Pedra calcària), per tant, hi havia policromia. El fons dels frisos i mètopes era vermell i el del frontó blau brillant i en les figures es pintaven els ulls i els cabells.

L'estil i qualitat de les mètopes és diferent, plaques quadrades adornades amb relleus que alternen amb els tríglifs formant el fris al voltant del temple. El seu nombre total era de noranta-dues, però només han perdurat dinou d'aquelles plaques. La major part van ser destruïdes quan el Partenó passà a ser emprat com església cristiana. Estaven dedicades a quatre guerres, una en cada façana: a la façana est, el fris representava la Gegantomàquia o lluita dels déus amb els gegants; al fris del sud, la Centauromàquia o lluita dels centaures vers els lapites; a l'oest, l'Amazonomàquia o lluita de les amazones contra els grecs i al nord la guerra de Troia.

Frontons[modifica | modifica el codi]

Els frontons varen ser realitzats amb posterioritat a la inauguració del temple. Actualment sabem com eren gràcies als dibuixos i les còpies de l'antiguitat. Els dos frontons fan referència a la vida de la deessa Atena. Se sap de la seva existència al segle II per les descripcions de Pausànies.

El frontó oriental representa el moment en què Atena ha nascut del cap de Zeus; El rei dels déus és assegut al seu tron i al seu costat, dempeus, la deessa de la saviesa, entre tots dos vola una petita victòria. Hefest (deu del foc) que ha ajudat al naixement tallant amb una destral el cap de Júpiter, presència l'escena amb altres déus, entre ells Hèlios, el sol, que surt del seu carro i Selene, la lluna, que es retira amb el seu. Als extrems, d'un costat Dionís deu del vi, reclinat ocupa l'angle amb les seves cames. De l'altre costat tenim tres dones embolcallades amb robes finíssimes, dues assegudes i l'altra reclinada.

Per desgràcia, les peces centrals del frontó van ser destruïts abans fins i tot que Jacques Carrey el documentés amb útils dibuixos el 1674, per la qual cosa totes les reconstruccions són objecte de conjectures i especulacions. Els principals déus de l'Olimp probablement estaven al voltant de Júpiter i Atena observant l'esdeveniment meravellós, amb Hefest i Hera. Els dibuixos de Carrey han estat fonamentals en la reconstrucció de la disposició escultòrica més enllà de les figures centrals.[15]

El tema del frontó occidental és la competició entre Poseidó, deu del mar, i Atenea per la possessió del turó. Poseidó amb un cop de trident fa brotar aigua de la terra, Atenea d'un cop de llança crea una olivera, arbre de la saviesa i símbol de la ciutat d'Atenes; Atenea és declarada triomfant. Diversos deus, entre ells Cècrops i Erecteu I amb les seves famílies contemplen el conjunt.

El treball dels frontons va durar des de 438-432 aC, i les escultures dels frontons del Partenó són alguns dels millors exemples de l'art clàssic grec. Les figures estan esculpides en moviment natural amb els cossos plens d'energia vital que brolla a través de la seva carn, una carn que alhora irromp a través de la seva roba prima. Els quitons permeten que el cos es reveli a sota esdevenint el centre de la composició. La distinció entre els déus i els éssers humans és poc clara en la interacció conceptual entre l'idealisme i el naturalisme atorgat a la pedra pels escultors.[16]

Hekatómpedon[modifica | modifica el codi]

Article principal: Hekatómpedon

El primer intent de construir un santuari d'Atena Pàrtenos en el Partenó actual va ser poc després de la Batalla de Marató (c. 490-88 aC). Aquest edifici va reemplaçar a una hekatómpedon (que significa "cent peus") i que s'han mantingut al costat del temple arcaic dedicat a Atenea Folias.

L'"antic Partenó", com s'anomena sovint, encara estava en construcció quan els perses varen saquejar la ciutat en el 480 aC i van arrasar l'Acròpoli. L'existència del proto-Partenó i la seva destrucció varen ser coneguts per Heròdot,[17] i els tambors de les seves columnes eren clarament visibles incorporats al mur nord de l'Erectèon. Les proves materials addicionals d'aquesta estructura es van posar de manifest amb les excavacions de Patagiotis Kavvadías el 1885-90. Els resultats d'aquesta excavació va permetre a Wilhelm Dörpfeld, llavors director de l'Institut Arqueològic Alemany, afirmar que existia una infraestructura diferent de la del Partenó original, anomenat "Partenó I" per Dörpfeld, no immediatament a continuació de l'edifici actual, com s'havia suposat fins aquell moment.[18]

L'observació de Dörpfeld va ser que, dels tres esglaons del primer Partenó, els dos passos primers eren de pedra calcària de Poros igual que els fonaments, i el tercer i superior era de calcària de Karrha, que va ser cobert pel primer esglaó del Partenó de Pèricles. Aquesta plataforma era més petita i estava una mica al nord del Partenó final, el que indica que va ser construït en un edifici totalment diferent, ara totalment cobert. Aquesta imatge va ser tot un repte per la publicació de l'informe final sobre les excavacions de 1885-90, la qual cosa indica que la infraestructura va ser contemporani de les parets Kimonian, i el que implica una data posterior per al primer temple.[19]

Si el Partenó original va ser destruït el 480 aC, caldria preguntar-se per què el lloc va quedar en ruïnes durant trenta-tres anys. Un argument se centra en el jurament pels aliats grecs abans de la Batalla de Platea el 479 aC[20] declarant que el santuari destruït pels perses no seria reconstruït, un jurament del qual els atenencs només es varen alliberar amb la Pau de Cali el 450 aC.[21] Els costos de la reconstrucció d'Atenes després del saqueig persa és, probablement, un altre bon motiu.

No obstant això, les excavacions de Bert Hodge Hill el van portar a proposar l'existència d'un segon Partenó, iniciat en el període de Cimó II a partir de 468 aC.[22] Hill va argumentar que l'esglaó de pedra calcària de Karrha que Dörpfeld identificava com el més alt del Partenó I, era de fet el més baix dels tres esglaons del Partenó II, del que Hill estimava unes dimensions de l'estilobat de 23.51 x 66.888 m.

Una de les dificultats per datar el proto-Partenó és que en el moment de l'excavació de 1885, el mètode arqueològic de la seriació no estava plenament desenvolupat, la cura en l'excavació i la reposició de materials va portar a una pèrdua d'informació valuosa.

Un intent de donar sentit als fragments de ceràmica trobats a l'Acròpoli va arribar amb l'estudi en dos volums per Graef i Langlotz publicats el 1925-33.[23] Aquest va inspirar l'arqueòleg nord-americà William Bell Dinsmoor per a tractar de limitar les dates de subministrament per a la plataforma del temple i els cinc murs ocults sota la reconstrucció de terrasses de l'Acròpoli. Dinsmoor va proposar que la data més moderna possible per al Partenó I no era abans de 495 aC, en contradicció amb la data donada per Dörpfeld.[24] Posteriorment, Dinsmoor va negar que hi hagués dos proto-Partenons, i que l'únic temple anterior a Pèricles era el que Dörpfeld anomenava Partenó II. Dinsmoor i Dörpfeld varen intercanviar els seus punts de vista en l'American Journal of Archaeology en 1935.[25]

Relació amb l'entorn[modifica | modifica el codi]

El temple es mostra separat de l'entorn, situat en un terreny elevat i sobre uns graons (estereobat). La façana principal dóna cap a orient, el punt per on surt el sol, com és habitual a totes les construccions religioses de l'antiguitat. Aquesta orientació feia que l'edifici donés l'esquena a l'entrada principal de l'Acròpoli. Si bé l'Acròpoli és coronada pel Partenó, també hi ha altres edificis importants com la Porta Beule, el petit temple de Nike Àptera, els Propileus, l'Erectèon, el teatre de Dionís, l'Asclepeion i l'odèon d'Herodes Àtic. L'Acròpoli d'Atenes estava situada en un turó rocós que va servir de fortalesa natural i que va ser lloc d'assentament humà des del neolític i on al llarg dels segles es van erigir aquests temples. La disposició d'aquests edificis era marcada per la tradició, i es vinculava en molts casos a llegendes antigues sobre la fundació de la ciutat, pel que no es podia variar, aquesta circumstància dóna al conjunt un aspecte «desordenat».


Acròpoli d'Atenes: Patrimoni de la Humanitat

Acròpoli d'Atenes
1 Partenó - 2 Antic temple d'Atena - 3 Erectèon - 4 Estàtua d'Atena Prómakhos - 5 Propileu - 6 Temple de Nike Àptera - 7 Eleusínion - 8 Santuari d'Àrtemis Braurònia - 9 Calcoteca - 10 Pandrósion - 11 Casa de les Arrèfores - 12 Altar d'Atena - 13 Santuari de Zeus Polieus - 14 Santuari de Pandíon - 15 Odèon d'Herodes Àtic - 16 Stoà d'Èumenes - 17 Santuari d'Asclepi - 18 Teatre de Dionís - 19 Odèon de Pèricles - 20 Tèmenos de Dionís - 21 Aglaurèon

Funció[modifica | modifica el codi]

La funció primordial dels temples grecs no era el culte, el Partenó no disposava d'altar. Fou erigit com una ofrena monumental als déus i una demostració de la grandesa d'Atenes i de la Lliga de Delos. Va ser Pèricles, governant d'Atenes, qui després de la guerra amb els perses va decidir la reconstrucció dels temples i edificis públics de la ciutat, ja que aquests havien estat destruïts pels perses. El Partenó és una ofrena a Atenea, deessa de la guerra i la saviesa i protectora de la ciutat, com a símbol de la victòria de Grècia sobre la barbàrie Persa.

Història[modifica | modifica el codi]

Sala 18 del Museu Britànic

Va ser erigit entre les Guerres Mèdiques i la del Peloponès sobre una altra edificació, que mesurava 101 peus, destruïda per l'exèrcit persa el 480 aC. La derrota persa va corroborar el poder hegemònic d'Atenes.

L'arribada al poder de l'estrateg Pèricles el 462 aC va suscitar l'oposició d'algunes polis com Esparta, queixosa de què els atenencs s'apropiessin de part dels diners de la Lliga per a restaurar l'Acròpoli. Uns anys després es va convocar a les ciutats-estat per a debatre el problema dels temples arrasats pels perses: Atenes havia de recuperar l'esplendor. Aquell projecte va finalitzar el tribut dels aliats i va generar molts llocs de treball.

Pèricles encarregà a Fídies la reconstrucció de L'Acròpoli d'Atenes. Fídies pensà el Partenó com l'habitacle d'Atena; fou el mateix Fídies qui realitzà la colossal escultura Atena Pàrtenos, d'onze metres d'alçada.[26] Els arquitectes foren Ictinos, Cal·lícrates i Carpió, la participació d'aquest darrer està poc documentada. Aquests acomodaren l'arquitectura dels temples grecs per a allotjar al Partenó aquella singular escultura alhora que perfeccionaren o trobaren solucions arquitectòniques. Ictinos va escriure un llibre que concretava els aspectes innovadors, malauradament desaparegut.

La importància de la reforma va prendre una dimensió simbòlica a l'edifici, tant pel seu context històric com religiós; el temple es dedicà a la protectora de Grècia, la deessa guerrera i de la saviesa.

Influència[modifica | modifica el codi]

De Cal·lícrates també trobem el temple de Nike Àptera i els Propileus, on no es veuen grans semblances amb el Partenó. D'Ictinos es creu que també va construir el Temple d'Hefest (també d'ordre dòric) a Atenes i el Temple d'Apol·lo a Figàlia, on va utilitzar l'ordre coríntia per les seves columnes. De Fídies trobem moltes altres escultures clàssiques, entre elles una de les set meravelles del món: L'estàtua de Zeus a Olímpia, on trobem moltes similituds amb la que hi ha d'Atenes a l'interior del Partenó, entre elles la colossalitat del monument. També podem remarcar que l'Erectèon va ser creat pels deixebles de Fídies, que també esculpeixen les cariàtides com figures colossals i seguint la tècnica de robes molles creada pel seu mestre.

Usos posteriors[modifica | modifica el codi]

El Partenó fou reconvertit en església cristiana al segle VI, moment en què pateix una primera alteració seriosa. Els cristians consideraven un deure pietós destruir les imatges i les escultures dels déus pagans.

Al segle XIV, durant l'època catalana, passà a ésser església llatina i era anomenada Santa Maria de Cetines. L'any 1380, Pere el Cerimoniós sensible a la seva bellesa manà que un guàrdia especial custodiés el Partenó nit i dia i afirmà que era «la pus richa joia qui al mont sia».

També fou emprat de mesquita al segle XV quan disposà d'un minaret altíssim. Els venecians a les ordres de Francesco Morosini van canonejar l'Acròpoli fins que va explotar el Partenó, ensorrant la teulada i destruint catorze columnes del peristil, el 1687. Morosini sabia que els turcs l'empraven com a polvorí durant la guerra que va enfrontar Turquia contra Venècia entre 1684 i 1699. Al segle XIX Lord Elgin va tallar i extreure escultures de marbre del fris del Partenó. Amb posterioritat, les va vendre al govern britànic que encara avui exhibeix al Museu Britànic.[27] A partir del 1921 s'ha anat reconstruït, però la pluja àcida amenaça la seva pervivència.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Ioanna Venieri. «Acropolis of Athens». Hellenic Ministry of Culture. [Consulta: 2007-05-04].
 2. «Grècia reclama als britànics el retorn de les escultures». UPI.com, 22 de juny de 2009. [Consulta: 3 d'agost de 2011].
 3. EH Gombrich, Història de l'art, Columna, 1999, ISBN 84-8300-768-1
 4. M Robertson y A Frantz, The Parthenon Frieze (1975) notes de la làmina núm. 9
 5. Els hippeus constituïen la segona, de les quatre classes censitarias a Atenes, ciutadans que podien permetre's mantenir un cavall al servei de l'Estat en temps de guerra
 6. La cavalleria atenès estava organitzada per tribus i comandada per deu oficials coneguts com filarques
 7. M Robertson, A Frantz, The Parthenon Frieze (1975) p.46
 8. LJ Roccos, The Kanephoros and her Festival Mantle in Greek Art (1999) AJA pp.641-66
 9. Wesenberg (1995) Panathenaische Peplosdedikation und Arrhephorie. Zur Thematik des Parthenonfrieses JdI 110, pp.149-78
 10. Boardman (1999) The Parthenon Frieze: a closer look pp.305-330p
 11. F.Brommer (1977) Der Parthenonfries pp.269-270
 12. E. Harrison (1996) The Web of History: A conservative reading of the Parthenon Frieze a Worshipping Athena ed. J.Neils p.204
 13. Connelly, Partenó i Parthenoi, 53 -- 80.
 14. L'any 438 va ser de la dedicatòria del Partenó i normalment es pren com a límit superior per l'acabament del fris, vegeu: I Jenkins, The Parthenon Frieze and Perikles' cavalry of 1000, pp. 149-150, a Periklean Athens and Its Legacy: Problems and Perspectives (2005) per a una discussió sobre el problema de la datació.
 15. «Thomas Sakoulas, Ancient Greece.org». Ancient-greece.org, 2007-04-21. [Consulta: 2009-04-18].
 16. «Thomas Sakoulas, Ancient Greece.org». Ancient-greece.org, 2007-04-21. [Consulta: 2009-04-18].
 17. Heròdot, Històries, 8,53
 18. W. Dörpfeld, "Der aeltere Parthenon", Ath. Mitteilungen, XVII, 1892, p. 158-89 and W. Dörpfeld, "Die Zeit des alteren Parthenon", AM 27, 1902, 379-416
 19. P. Kavvadis, G. Kawerau,Die Ausgabung der Acròpolis vom Jahre 1.885 bis zum Jahre 1.890, 1906
 20. NM Tod,Una selecció d'inscripcions en grec Històric II, de 1948, no. 204, línies 46-51, L'autenticitat d'aquest es discuteix, però, vegeu també P. Siewert, Der Eid von Platea (Munic 1972) 98-102
 21. Minott Kerr, "The Sole Witness": The Periclean Parthenon (en anglès)
 22. BH Hill, "L'antic Partenó", AJA, XVI, 1912, 535-58
 23. B. Graef, E. Langlotz,Die Antiken Vasen von der Akropolis zuAtenas, Berlín 1925-33
 24. W. Dinsmoor, "The Date of the Older Parthenon", AJA, XXXVIII, 1934, 408-48
 25. W. Dörpfeld, "Parthenon I, II, III", AJA, XXXIX, 1935, 497-507, and W. Dinsmoor, AJA, XXXIX, 1935, 508-9
 26. Pilar León Alonso, El arte griego (II), Historia del arte Vol 6, ISBN 84-7679-404-5
 27. Pàgina web escolar

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]Coord.: 37° 58′ 17.39″ N, 23° 43′ 35.69″ E / 37.9714972°N,23.7265806°E / 37.9714972; 23.7265806