Hexàpolis dòrica

De Viquipèdia
Infotaula de geografia políticaHexàpolis dòrica

Localització
 37° N, 28° E / 37°N,28°E / 37; 28Coord.: 37° N, 28° E / 37°N,28°E / 37; 28

L'Hexàpolis Dòrica fou una lliga de ciutats de la costa de Cària i illes properes formada per sis ciutats: Cnidos i Halicarnàs a Cària, l'illa de Kos (Cos) i les tres ciutats de Rodes (Lindos, Ialisos, i Camir o Camiros.)

Tenia una constitució aristocràtica que va passar per alternatives de períodes democràtics o oligàrquics segons les hegemonies d'Atenes o Esparta, i va prosperar gràcies al comerç amb Creta, Síria i Egipte.

El centre de la Lliga era prop de Cnidos al promontori Triopi, on hi havia el temple de l'Apol·lo Triopi. Cada any se celebrava allí un festival i uns jocs i s'honoraven als déus Posidó, Demeter, Persèfone i Hermes. Els premis dels guanyadors dels jocs es dipositaven al temple; Halicarnàs va trencar aquesta costum i es va emportar els premis, i va acabar deixant la lliga, en part perquè tenia afinitats amb els jonis la llengua dels quals va adoptar. Llavors la lliga va passar a ser la Pentàpolis dòrica.

La Pentàpolis dòrica va entrar en decadència després del terratrèmol del 226 aC i va desaparèixer amb el domini romà a partir del 164 aC.