Saques

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàSaques
Tipusètnia modifica

Els saques era el nom donat pels perses a la branca oriental dels escites: Saka (grec sakai, llatí sacae, xinès sseu pronunciat sseuk)

Els sacae (saques) segons Ptolemeu limitaven a l'oest amb els sogdians, al nord amb els escites, i a l'est amb els seres. Eren nòmades i vivien en coves. Es dividien en caratae i comerae (al riu Iaxartes), comedae (a les muntanyes Comedi), massagetes (a les muntanyes Ascatancas), els grynaei scythae (veïns dels anteriors), els toornae (al sud dels massagetes) i els byltae.

Formaren part de la satrapia XV juntament amb els caspii i vivien entre Astarabad i Balkh

A la meitat del segle ii aC es van veure atacats per la confederació tribal dels yuezhi, que empesos pels xiongnu es van presentar a la vall de Fergana, i van emigrar envaint la Sogdiana i la Bactriana on se suposa que van eliminar al regne grec de Bactriana.

El 128 aC l'ambaixador Txang Ki'en va visitar als yuezhi. Segons l'historiador Sseu-ma Ti'en ja ocupaven la Sogdiana al nord del riu Wei (Oxus). En aquest any sembla que el regne grec de Bactriana no estava ocupat pels yuezhi,[1] i no és clar que estigués totalment ocupat pels saques. Podria molt bé ser que la major part encara fos en mans dels grecs.

El 126 aC els yuezhi haurien creuat l'Oxus i haurien ocupat la major part de la Bactriana sota domini dels grecs.[2] Els saques sembla que es van dirigir al sud-oest i van ocupar Drangiana (Sistan) i Aracòsia (Kandahar).[3]

Una vegada a la Drangiana i Aracòsia, aquestes terres foren conegudes amb el nom de Sakastan (Sakastana, país dels saques o saka) que va originar el nom Sistan. El rei part Mitridates II de Pàrtia (124-87 aC) va poder imposar la seva sobirania a la regió abans del 87 aC, però el 77 aC els saques van poder imposar a un rei del seu grat: Sanatrokes I de Pàrtia, que quan va tractar de separar-se de la seva tutela fou mort per ells.

Reis[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. O. Franke, Das alte Ta-hia der Chinessen ein Beitrag zur Tocharer Frage, 1920
  2. el llibre xinès Heou-Han-xou mostra explícitament als yuezhi ocupant el país i dividint el territori entre cinc caps o hi-heu o yabghu; el Tsi'en-Han xou no és tan explícit i diu que la Bactriana no tenia grans caps, només petits caps de viles, un poble dèbil que no volia la guerra, i que a l'arribada dels yuezhi tots es van sotmetre; aquesta descripció no quadraria amb la presència dels bel·licosos nòmades saques
  3. W. Tarn a Greeks in Bactria and India 1938, observa que la invasió dels saques a Bactriana que esmenta Estrabó -XI, VIII 4- correspondria a la conquesta feta al segle VII aC i no al segle II aC; Estrabó explica que Bactriana fou conquerida per les tribus nòmades dels asiani, tocaris i sarauces vinguts del país al nord del Iaxartes. Els asiani s'han identificat amb els wu-sun, els tocaris amb els yuezhi, i els sarauces serien una tribu dels saques.