Sarothrura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSarothrura Modifica el valor a Wikidata

Sarothrura ayresi Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreGruiformes
FamíliaSarothruridae
GènereSarothrura Modifica el valor a Wikidata
Heine, 1890

Sarothrura és un gènere de petites aus tradicionalment classificades a la família dels ràl·lids (Rallidae), però amb les quals, modernament, s'ha fet una família diferent: Sarothrutidae. Està format per diverses espècies distribuïdes per la zona afrotròpica, inclosa Madagascar.

Morfologia[modifica]

Ocells semblants a rasclets (que és el nom vulgar que en general se'ls aplica), malgrat que més acolorits. Totes les espècies, excepte S. ayresi, presenten dimorfisme sexual en el plomatge, però no en la grandària. Ocells molt tímids i difícils d'observar.

Hàbitat[modifica]

La major part de les espècies viuen en pantans i praderies humides, però també hi ha espècies com S. pulchra i S. elegans que ho fan en zones forestals denses. Una espècie, S. boehmi és migratòria i també altres podrien ser-ho com S. pulchra que pot passar l'hivern en Àfrica del Sud i reproduir-se en Etiòpia, malgrat que aquests moviments estan poc estudiats.

Reproducció[modifica]

Es desconeix el comportament reproductiu de moltes de les espècies, tot i que es coneix que algunes crien en l'estació de pluges. Totes són molt cridaneres en l'època de cria, amb repertoris vocals que inclouen duets. Els ous de totes les espècies estudiades són blancs, color gens usual entre els ràl·lids. Els pollets naixen coberts de plomissa negra i obtenen el color d'adult en poc temps. Tots dos pares tenen cura dels pollets.

Taxonomia[modifica]

Situats en la major part de les classificacions a la família dels ràl·lids, en 2008 es va crear amb ells una família pròpia (Sarothruridae),[1] arran importants anàlisis genètiques. S'han diferenciat nou espècies:

Referències[modifica]

  1. Hackett, S.J., R.T. Kimball, S. Reddy, R.C.K. Bowie, E. L. Braun, M. J. Braun, J. L. Chojnowski, W. A. Cox, K.-L. Han, J. Harshman, C. J. Huddleston, B. D. Marks, K. J. Miglia, W. S. Moore, F. H. Sheldon, D. W. Steadman, C. C. Witt, and T. Yuri, « A phylogenomic study of birds reveals their evolutionary history », Science, vol. 320, n°5884 (2008), p. 1763-1768. (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sarothrura