Sautor

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El sautor, en heràldica, és la peça honorable resultant de la unió d'una banda i una barra; és a dir, té forma d'aspa i s'anomena també creu de Santa Eulàlia, creu de Sant Vicenç o creu de Sant Andreu, ja que és el símbol del martiri d'aquests sants. També la creu de Borgonya és un sautor. És una de les peces honorables, principals o de primer ordre.

Hi ha diversos tipus de sautors que s'anomenen diferent segons la seva disposició o mida. S'entén per «sautor» (o «sautor ple») la peça que toca les vores de l'escut; si no les toca, es tracta d'un «sautor abscís». Un sautor reduït a la meitat de la seva amplària s'anomena «sautor flanquís». El moble en forma de sautor abscís és el «sautoret». Es diu també que dues peces estan «en sautor» quan formen una aspa; també es pot aplicar a la partició de l'escut, i llavors es té un escut «quarterat en sautor».

El sautor pot conformar diverses peces compostes, com ara el «sautor faixa» (format pel sautor i una faixa) o el «sautor peu» (format pel sautor i el peu).

Es tracta d'una figura molt comuna als escuts d'armes, encara que també és freqüent en banderes com, per exemple, la d'Escòcia o la de Jamaica. Alguns exemples d'escuts amb sautor són els següents:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sautor Modifica l'enllaç a Wikidata