Vés al contingut

Schapbachita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralSchapbachita
Fórmula químicaAg0.4Pb0.2Bi0.4S
EpònimBad Rippoldsau-Schapbach Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Silberbrünnl, vall de Haigerach, Gengenbach, Baden-Württemberg, Alemanya
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.JA.15
Nickel-Strunz 9a ed.2.JA.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/B.12 Modifica el valor a Wikidata
Heys5.2.18
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Colorgris fosc
Duresa3 a 4
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegre
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i mineral no acreditat, nom invàlid, espècie rebutjada o proposta eliminada Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2004 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1982
SímbolSpb Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La schapbachita és un mineral de la classe dels sulfurs. Va ser anomenada d'aquesta manera el 1853 per Gustav Adolph Kenngott per la localitat on originalment es creia que existia com a espècie: Schapbach (Baden, Alemanya). Va ser desacreditada per primera vegada el 1863 per F. Sandberger com a barreja de bismutita, argentita i galena. Els exemplars originals de schapbachita es van tornar a analitzar i es va trobar que eren una barreja de galena i matildita. El terme schapbachita va ser reutilitzat el 2004 per Kurt Walenta, H. J. Burnhardt i T. Theye, tot i que aquesta nova schapbachita no va ser trobada a Schapbach.

Característiques

[modifica]

La schapbachita és una sulfosal de fórmula química Ag0.4Pb0.2Bi0.4S. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3 i 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la schapbachita pertany a «02.JA: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena amb poc o gens de Pb» juntament amb els següents minerals: benjaminita, borodaevita, cupropavonita, kitaibelita, livingstonita, makovickyita, mummeïta, pavonita, grumiplucita, mozgovaïta, cupromakovickyita, kudriavita, cupromakopavonita, dantopaïta, cuprobismutita, hodrušita, padĕraïta, pizgrischita, kupčikita, cuboargirita, bohdanowiczita, matildita i volynskita.

Formació i jaciments

[modifica]

Va ser descrita a partir de les mostres de la mina Silberbrünnl, situada a la localitat de Gengenbach (Baden-Württemberg, Alemanya). També ha estat descrita a d'altres punts d'Europa, Amèrica del Sud, Àsia i Nova Zelanda.

Referències

[modifica]
  1. «Schapbachite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 maig 2021].