Señorío de Molina (comarca)

(S'ha redirigit des de: Señorío de Molina-Alto Tajo)
Plantilla:Infotaula geografia políticaSeñorío de Molina

Localització
Map
 40° 43′ 52″ N, 1° 56′ 42″ O / 40.73101°N,1.94493°O / 40.73101; -1.94493

Valle de la Vega de Arias (Fuembellida-Tierzo)

El Señorío de Molina o Señorío de Molina-Alto Tajo és una comarca de la Província de Guadalajara, la capital de la qual és Molina de Aragón. Limita al nord amb la província de Sòria i de Saragossa, amb la qual també limita a l'est, juntament amb la província de Terol, que també limita al sud. A l'oest limita amb la província de Conca i la resta de Guadalajara. A més a més, gran part d'aquesta comarca es divideix en quatre sexmes: la Sexma del Campo, la Sexma de la Sierra, la Sexma del Sabinar i la Sexma del Pedregal. En aquesta organització (de temps feudals i reconeguda en l'estatut de Castella-La Manxa com a tal), tots els pobles tenen dret d'opinió i de vot, excepte la capital de la comarca (Molina de Aragón) que no té dret de vot.

Al seu territori, bastant extens, destaca el Parc Natural de l'Alto Tajo, de gran interès ecològic.

Gastronomia[modifica]

Entre la seva gastronomia destaca el morteruelo (plat típic a base de diversos elements de cacera), el cérvol, les truites i crancs de riu, a més de plats elaborats amb trufes negres de la zona. i en postres, ànegues de vaca, ous de dolç i llet fregida.

Natura[modifica]

Abunden els savinars i pinedes, amb gran presència de sabines blanques, i pins, tant silvestres com negrals i roges. Destaca també la presència de quejigales, melojares i rebollares, a més a més de la gran presència d'aranyons, boletus i niscalos.

Existeix una gran varietat d'espècies, entre les que abunden voltors leonados, xoriguers, esparvers, astors, àguiles perdigueres, falcons peregrins, perdius, diverses espècies de mussols, guillots, gats muntesos, cérvols, ratpenats, teixons, llúdries i mosteles entre altres.

Monuments i zones d'interès[modifica]

Són d'interès en la zona el Castell Alcàsser de Molina de Aragón, la llacuna de Taravilla, l'ermita de la Verge de La Hoz (a Torete) i en general tota la xarxa de pobles que constitueixen la zona i que mostren la gastronomia i la cultura de la zona.

Cursos fluvials i naturalesa[modifica]

Són importants els afluents del riu Gallo, afluent del Tajo: el Cabrillas, el Bullones, el Gallo, l'Arandilla, el Salado, l'Ablanquejo, l'Hoceseca i el Tajuelo.

Aquesta zona és de gran interès tant a nivell nacional com a regional per la seva biodiversitat i la seva bellesa paisatgística.

Municipis[modifica]

Sesma del Pedregal
Sesma del Campo
Sesma de la Sierra
Sesma del Sabinar

Enllaços externs[modifica]