Senyals de fum

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Natius d'Amèrica del Nord utilitzant senyals de fum. Pintura de Frederic Remington

Els senyals de fum són aquells que s'utilitzen per a la comunicació entre àrees vastes i despoblades i que es fan mitjançant fogueres. És un dels mitjans de comunicació a distància més antics.[1] Aquests senyals permetien comunicar missatges complexos i codificats per endavant entre talaies o llocs de vigilància; un dels usos era advertir d'albiraments enemics.[2]

Es van fer famosos gràcies a la seva representació en els westerns on els indis d'Amèrica del Nord els utilitzaven.

Història[modifica]

A l'Antiga Xina, soldats que estaven alerta a les torres de la Gran Muralla de la Xina van poder alertar sobre atacs enemics, enviant missatges de fum de torre a torre.[3] Flavi Renat Vegeci en la seva obra Epitome Rei Militaris esmentava, com a cosa habitualment practicada, les comunicacions entre unitats militars separades amb fum de dia i foc de nit.[4]


Els natius americans els utilitzaven.[5] Els selknam utilitzaven els senyals de fum, tal com registraren els exploradors espanyols i portuguesos durant el segle xvi.[6] L'ètnia ranquel, que habita La Pampa (Argentina), també l'utilitzava.[7] A la conca del riu Cachapoal la població rural l'utilitza.[8]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Berihuete Azorín, Marian; Pique i Huerta, Raquel «Semilla, frutas, leña, madera: el consumo de plantas entre las sociedades cazadoras-recolectoras». Revista Atlántica-Mediterránea de Prehistoria y Arqueología Social, 1, 8, 2006, pàg. 35-51.
  2. Castro, Antonio Martínez «Breves notas sobre la funcionalidad de las torres islámicas de la campiña de Córdoba». Antiquitas, 15, 2003, pàg. 79-84.
  3. Backus, Maria. Ancient China (en anglès). Lorenz Educational Press, 2003, p. iii. ISBN 0787705578. 
  4. Flavius Vegetius Renatus. Vegetius: Epitome of Military Science. Liverpool University Press, 1996, p. 73–. ISBN 978-0-85323-910-9. 
  5. Ortiz, Carolina «Apuntes sobre la educación virtual». Revista Latina de Comunicación Social, 50, 2002.
  6. Manzi, Liliana M.; Spikins, Pennelope A. «El fuego en las altas latitudes: Los Selk’nam de Tierra del Fuego como referente etnográfico para el Mesolítico europeo.». Complutum, 19, 1, 2008, pàg. 79-96.
  7. Medina, Andrea A «Reconstrucción de los regímenes de fuego en un bosque de Prosopis caldenia, provincia de La Pampa, Argentina». Bosque (Valdivia), 28, 3, 2007, pàg. 234-240.
  8. Bustos-Schindler, Carlos; Le Quesne, Carlos; González, Mauro E; Solari, M Eugenia «Historia preliminar de incendios y prácticas (multi) culturales en la cuenca media del río Cachapoal (34º S), Chile central». Bosque (Valdivia), 31, 1, 2010, pàg. 17-27.
Vegeu Senyals de fum en el Viccionari, el diccionari lliure.