Serrall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El palau de Dolmabahçe, del segle xix.

El terme serrall pot tenir diverses definicions. D'una banda, i principalment, es refereix a un palau o residència d'un soldà o de vegades un emir en països de civilització turca (turc: saray, del persa سرای, sarāy).

El terme es fa servir principalment per denominar els palaus dels soldans otomans. Dins el context de l'orientalisme europeu, i sobretot el segle xviii, aquest terme es vincula amb les fantasies dels europeus respecte a la cultura de l'Imperi Otomà, com es veu a l'òpera de Mozart, El rapte en el serrall. També es menciona el serrall en l'obra satírica de Montesquieu, Cartes perses (Lettres persanes, de 1721), on un dels personatges, un persa de la ciutat d'Isfahan, es descriu com a habitant d'un serrall.

A Pèrsia, el terme serrall designava originalment un hostal, refugi o palau; a l'Iran avui, designa un tancat construït dins d'un basar i destinat a acollir magatzems i tallers.

Etimologia principal[modifica]

Com ens explica el Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana, apareix amb el sentit de palau de soldà el 1803, i quant a l'etimologia, prové segurament de l'italià serraglio, ‘clos’, ‘serrall’, derivat del llatí serrare, ‘tancar’, amb influx del persa sarai, ‘palau’, potser a través del turc.[1]

Els serralls otomans[modifica]

Els grans serralls d'Istanbul són considerats obres mestres de l'arquitectura otomana. Alguns serralls importants de l'Imperi Otomà, principalment a Istanbul, són:

Topònims que incorporen Sarai[modifica]

Altres definicions de serrall[modifica]

La paraula té altres definicions en català, algunes més antigues:

Galeria d'imatges[modifica]

Vista general del palau de Topkapı a l'alba.
El palau de Çırağan, del segle xix.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]