Serse Coppi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSerse Coppi

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementSerse Coppi
19 de març de 1923
Castellania (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juny 1951 Modifica el valor a Wikidata (28 anys)
Torí (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortAccident de trànsit Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatItàlia Itàlia
Activitat
Ocupacióciclista Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaItàlia Modifica el valor a Wikidata
Esportciclisme de competició Modifica el valor a Wikidata
Clubs professionals
  1946-1948. Bianchi
1949-1950. Bianchi-Ursus
1951. Bianchi-Pirelli
Participà en
Principals triomfs
Curses d'un diaParís-Roubaix (1949)
Família
GermansFausto Coppi Modifica el valor a Wikidata

Serse Coppi (Castellania, 19 de març de 1923 - Torí, 29 de juny de 1951) va ser un ciclista italià que fou professional entre 1941 i 1951. Era germà de Fausto Coppi. Durant la seva carrera professional aconseguí 5 victòries, entre les quals destaca la París-Roubaix de 1949.

La París-Roubaix de 1949[modifica]

El resultat de la París-Roubaix de 1949 fou molt polèmic i no es va saber definitivament fins quan ja passaven uns quants mesos de la disputa de la cursa, després de dues conferències internacionals.

André Mahé, que formava part d'una escapada, fou el primer a entrar a meta, però ho va fer per un lloc equivocat de resultes de les males indicacions dels comissaris. Quan ja se li havien fet tots els honors de campió arribà el gran grup, encapçalat per Serse Coppi. Un cop assabentats de la irregularitat comesa per Mahé els germans Coppi protestaren i els jutges canviaren la decisió, anomenant Serge Coppi com a guanyador final.

Amb tot, cinc dies més tard la Federació Francesa de Ciclisme confirmà a Mahé com a just vencedor. La Federació Italiana protestà i entrà en joc l'UCI, la qual decidí, l'agost de 1949, declarar nul·la la cursa, i per tant sense cap vencedor. Tanmateix s'acceptà revisar el cas en una nova conferència internacional el novembre d'aquell mateix any. Finalment s'arribà a l'acord de declarar els dos ciclistes, André Mahé i Serse Coppi vencedors de la París-Roubaix de 1949.[1]

La seva mort[modifica]

El 29 de juny de 1951 va morir de resultes d'una caiguda quan faltava poc menys d'un quilòmetre pel final del Giro del Piemont. En un primer moment s'aixecà i acabà l'etapa, però poc després moria de resultes d'una hemorràgia cerebral. La seva mort afectà profundament el seu germà, Fausto, el qual farà una temporada discreta.

Palmarès[modifica]

Referències[modifica]

  1. The ultimate Roubaix controversy a cyclingnews.com (19 d'abril de 2006) (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serse Coppi