Xibànides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Shibànida)
Infotaula d'organitzacióXibànides
Dades
Tipusdinastia Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaKanat Uzbek Modifica el valor a Wikidata
Creació1500
FundadorMuhàmmad Xaibani Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deXibànides Modifica el valor a Wikidata

Xibànides, o xaybànides, és el nom d'una dinastia mongol descendent de Xiban, un fill de Jotxi, el fill gran de Genguis Khan.

Història[modifica]

Els descendents van prendre el nom d'uzbeks en referència a Özbeg (Uzbeg Khan), un gran príncep genguiskhànida, kan de l'Horda d'Or, a les estepes russes. Com que l'autèntic fundador fou Abu l-Khayr se l'anomena també dinastia Abulkhàyrida, tot i que el nom de xaibànides ha predominat perquè fou refundada per Muhàmmad Xaibani després del 1500. Algun xibànida va governar l'Horda d'Or per breus períodes (Pulad Khan 1363-1367 i Arab Shah Khan 1377-1378) i membres de la família se suposa que eren també els kans Tülüngbeg, Ilban Khan i Khaghan Khan.

Després d'un cert nombre de raids a Transoxiana, els xibànides van aprofitar les disputes de successió per atacar l'imperi dels Timúrides el qual van enderrocar el 1507. El que és clar és que del nom del seu poble, els uzbeks, ve el nom de l'Uzbekistan.

El poderós kan Abu l-Khayr aconseguí reunir les diverses tribus nòmades dels xibànides que vivien entre Tobol, Urals i Syr-Daria en 1429 sota el nom d'ulus uzbek. Fou la primera vegada que el nom "uzbek" va aparèixer a la història.

Abu-l-Khayr, conquerint el Khwarezm en 1447, va intentar crear un Estat uzbek sòlid, però va ser mort en 1468 per les tribus de l'actual Kazakhstan. El seu net, el príncep Muhammad Xaibani refundà, amb el seu germà Mahmud, el kanat Uzbek. Després va conquerir en 1500, amb l'ajut dels mercenaris d'Astracan, les ciutats de Bukharà i Samarcanda. També va fer caure bastant fàcilment els timúrides en 1507 però va ser mort en la batalla de Merv contra els perses d'Ismaïl I en 1510.[1] Uns altres prínceps xibànides, Ilbars i Bilbars, van prendre possessió de Khiva el 1513.

Tanmateix, el kanat no es va assegurar el seu territori fins al 1512, després de la seva victòria contra els mogols de Baber, sense poder consolidar-se, però, en un estat únic i sòlid. Cap a 1512, el kanat uzbek estava governat per quatre kans que hi van regnar de manera separada.

El kanat uzbek va intentar aprofitar el trànsit de caravanes que travessava la regió, però a llarg termini, va ser exclòs del comerç internacional. A més, en el regnat d'Abd Allah ibn Iskandar (Abd Allah II) de Bukharà, el kanat va conèixer un estancament intel·lectual a causa d'una major activitat religiosa a l'estat.

La dinastia dels xibànides va arribar a la seva fi en 1598 amb l'assassinat pel seu cercle més proper, del kan de Bukharà i Samarcanda Abd-al-Mumin ibn Abd-Al·lah. Durant la segona meitat del segle xviii, el Kanat de Bukharà va conèixer un canvi dinàstic i va ser governat per una nissaga originària d'Astracan, els djànides, una altra família dels descendents de Jotxi (jòtxides). Una part de tribus uzbeks descendent d'Abu-l-Khayr es va organitzar llavors més al nord, particularment a la vall del riu Xu, per formar l'ètnia dels kazakhs.

Els kans uzbeks (dinastia dels xibànides)[modifica]

Genealogia[modifica]

 
 
 
 
 
Pulad Khan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ibrahim Oghlan
 
 
 
Arabshah
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dewlet Oghlan
 
 
 
Kans de Khivà
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abu l-Khayr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shah Budah Sultan
 
 
 
 
 
Khoja Muhammad Sultan
 
 
 
 
 
Kotxkunju
 
 
 
 
 
Siyunish Sultan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mahmud Sultan
 
Muhàmmad Xaibani
 
 
 
Janibeg Sultan
 
Abu Said Khan
 
Abd-Allah I
 
Abd al-Latif Sultan
 
Nawruz Ahmad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ubayd Allah Sultan
 
Muhammad Timur Sultan
 
Pir Muhammad
 
Iskandar Khan
 
 
Sulayman Sultan
 
 
 
 
 
 
Baba Sultan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abd al-Aziz Khan
 
 
Abd Allah II
 
Djani Beg
 
Zehra Khanum
 
Pir Muhammad II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abd al-Mumin
 
 
 
 
 
 
 
 
Dinastia Djànida o
Astrakhànida
 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Savory, Roger. «Esmāʿīl I Ṣafawī». A: Encyclopaedia Iranica. Vol. VIII, 1998, p. 628–636.