Shujing

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreShujing
(lzh) 尚書
(yue) 書經
Shujing NCL 1.png
Tipus obra escrita
Fitxa
Llengua xinès arcaic
Publicació dinastia Zhou
Editor Confuci
Edició Classic of History (Legge) Tradueix
Sèrie
Part de Cinc Clàssics
Modifica les dades a Wikidata

El Shujing o Shu Jing (xinès tradicional: 書經; xinès simplificat: 书经; pinyin: Shūjīng; wade-giles: Shuching), el Clàssic de la Història o Clàssic dels Documents, és un recull de documents (discursos, consells, decrets, etc.) en relació amb la política i l'administració dels sobirans de l'antiguitat xinesa, des dels yao i els shun (III mil·lenni ac) fins al final dels zhou Occidentals. Aquests documents haurien estat redactats pels equips d'escribes i secretaris reials.

Conegut des del temps de Confuci, que el cita i a qui la tradició ha atribuït molt de temps la seva compilació, va escapar per poc a la seva destrucció total un primer cop sota la dinastia Qin i després durant el període de divisió que va seguir la caiguda de l'imperi Han. La versió actual és incompleta i la datació de certs capítols va ser posada en dubte des dels Song segons criteris estilístics.

Malgrat el dubte en relació amb el període exacte de redacció de tal o tal passatge, els historiadors estan d'acord a veure-hi el conjunt més antic de prosa xinesa. És també, malgrat el problema de datació ja esmentat i de la poca claredat de certs texts, una font preciosa pel que fa a la història i la cultura de la Xina antiga. Des de la dinastia Han, va ser inclòs entre els Cinc Clàssics, el coneixement dels quals era indispensable per seguir una carrera com a funcionari.

Consisteix de 58 capítols, 33 dels quals són generalment considerats autèntiques obres del segle IV aC o anteriors. Els cinc primers capítols pretenen preservar les dites i les memòries de les accions dels emperadors que van regnar durant la llegendària època daurada xinesa; els quatre següents són dedicats a la dinastia Xia; els 17 successius tenen a veure amb la dinastia Shang i els 32 capítols finals tracten de la dinastia dels Zhou Occidentals.