Simeó bar Sabas

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Simeó (desambiguació)».
Infotaula de personasant Simeó bar Sabas
Simeon Barsabae.jpg
Icona oriental
Dades biogràfiques
Naixement Mar Simeon Barsabae, Shemon Barsabae
segona meitat del segle III
actual Iraq
Mort Divendres Sant del 345
Ctesifont (actual Iraq)
Activitat professional
Ocupació Sacerdot
bisbe i màrtir
Commemoració a Església Catòlica Romana, Església Catòlica Siríaca, Església Ortodoxa Grega, Església Ortodoxa Siríaca, Església Assíria Oriental, Església Catòlica Melquita, anglicanisme
Canonització Antiga
Festivitat 21 d'abril (catòlics), Divendres Sant (ortodoxos siríacs i assiris orientals), 14 d'abril (catòlics siríacs), 17 d'abril (ortodoxos grecs), 30 d'abril (melquites)
Modifica dades a Wikidata

Simeó bar Sabas (mort Divendres Sant del 345) fou un bisbe de Selèucia-Ctesifont, i de facto el cap de l'Església Assíria Oriental, fins a la seva mort. Va ser bisbe durant les persecucions del rei Sapor II de l'Imperi sassànida de Pèrsia, i va ser executat juntament amb molts dels seus seguidors. És venerat com a sant a les comunions cristianes.

Biografia[modifica]

Simeó bar Sabas era fill d'un bataner. El 316, fou nomenat bisbe coadjutor del seu predecessor, Papa bar Gaggai, a Selèucia-Ctesifont. Fou acusat més tard de ser amic de l'emperador romà i de mantenir correspondència secreta amb ell. Sobre aquesta base, Sapor II va ordenar l'execució de tots els sacerdots cristians. Com que específicament es va negar a adorar el sol, Simeó va ser decapitat amb diversos milers de persones més, entre ells bisbes, sacerdots i fidels.

Aquests incloïen els sacerdots: Abdel·la (o Abdhaihla), Ananies (Hannanja), Txusdazat (Guhashtazad, Usthazan o Gothazat), i Pusai (Fusik), Askitrea, la filla de Pusai, l'eunuc Azad (Asatus) i diversos companys, en un nombre que oscil·la entre 1150 o 100. Sozomen, un historiador del segle cinquè va sostenir que el nombre de màrtirs registrats va ser de 16.000. Un altre historiador, Al-Massudí, del segle 10, sostenia que van morir al voltant de 200.000 cristians.

Veneració[modifica]

La seva festivitat es commemora els següents dies:

21 d'abril a l'Església Catòlica Romana,
Divendres, després de Pasqua a l'Església Ortodoxa Siríaca i l'Església Assíria Oriental,
14 d'abril a l'Església Catòlica Siríaca,
17 d'abril a l'Església Ortodoxa Grega,
30 d'abril a l'Església Catòlica Melquita

Referències[modifica]

  • Holweck, F. G. A Biographical Dictionary of the Saints. St. Louis, MO: B. Herder Book Co., 1924.