Simfonia de cambra núm. 1 (Weinberg)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióSimfonia de cambra núm. 1
Forma musicalsimfonia Modifica el valor a Wikidata
CompositorMieczysław Weinberg Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1986 Modifica el valor a Wikidata
Durada23 minuts Modifica el valor a Wikidata
Opus145 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentacióorquestra de corda Modifica el valor a Wikidata

La Simfonia de cambra núm. 1 per a orquestra de corda, op. 145, fou composta per Mieczysław Weinberg el 1986.

Weinberg la va completar a Moscou durant el mes d'agost de 1986, es va estrenar durant el Festival de Tardor de Moscou amb un gran èxit. És una adaptació quaranta-cinc anys després del Quartet de corda núm. 2, op. 3, compost l'any 1940 a Minsk durant la seva estada a Belarús i dedicat a la memòria de la seva mare i la seva germana, probablement assassinades a Trawniki el 1943.[1]

Moviments[modifica]

La simfonia té una estructura de quatre parts:

Origen i context[modifica]

En acabar la simfonia, Weinberg semblava dubtar sobre el títol de l'obra. En el manuscrit original, el títol va ser eliminat i sobreescrit amb el text següent: "Kamernaya simfoniya". Més tard, va suprimir la paraula "Kamernaya" ("de cambra") per posteriorment restablir-la. Segons les mateixes paraules de Weinberg: "vaig estar una mica perdut".[2] Segons Whitehouse, un possible motiu podria ser la seva voluntat de no equiparar-se amb les 27 simfonies de Miaskovski, o potser a causa de les tres primeres Simfonies de Cambra que «es basen, totalment o en part, en quarts de corda escrits dècades abans».[3]

Tot i ser poc conegut en la seva forma original per a quartet, l'arranjament orquestral d'aquesta obra, que conté molt pocs canvis,[4] s'ha convertit en una de les més reconegudes[3] i gravades[1] de Weinberg.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Wilkinson, Michel. «Ressenya del disc». Naxos. [Consulta: 14 desembre 2023].
  2. Skans, Per «Weinberg: Chamber Symphonies 1 & 4». Ressenya del disc amb Thord Svedlund dirigint la Umeå Symphony Orchestra. alto, 1998.
  3. 3,0 3,1 Whitehouse, Richard. «Ressenya del disc» (en anglès). Naxos. [Consulta: 2 abril 2020].
  4. Fanning, David «Chamber Symphonies 1-4, Piano Quintet». Ressenya del disc amb Gidon Kremer dirigint la Kremerata Baltica. ECM New Series, 2017.