Sinclair ZX80

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticSinclair ZX80

Modifica el valor a Wikidata
FabricantSinclair Research Modifica el valor a Wikidata
Llançament1980
Final de vida1981
EstatDiscontinuat
Preu99,95 £ Modifica el valor a Wikidata
Característiques
CPUNEC μPD780C-1 a 3,25 MHz
Sistema operatiuSinclair BASIC
Memòria1 KiB—16 KiB (màx.)

El Sinclair ZX80 va ser el primer microordinador fet per Sinclair Research, presentat el 1980. Tenia una UCP NEC μPD780C-1 (un clònic del Zilog Z80), un teclat multi-funció tàctil i el dispositiu de sortida era una televisió. Els programes i les dades es desaven i es carregaven per mitjà d'un reproductor de cassets. Va ser notable per ser el primer ordinador disponible al Regne Unit per menys de 100£ (99,95£ exactament), amb una memòria RAM d'1 KiB. Es comercialitzava com un kit, els compradors havien de acoblar i soldar les peces i, per un preu lleugerament més alt, una versió ja muntada per a les persones que no volien armar-lo per si mateixes. El ZX80 va ser molt popular en el seu temps, arribant a haver-hi una llista d'espera de diversos mesos per poder adquirir-lo.

Història[modifica]

La decisió de dissenyar un aparell basat en la, en aquestes dates, relativament desconeguda CPU Zilog Z80 va ser idea de l'enginyer cap i amic personal de Clive Sinclair, Jim Westwood. Tots dos s'havien conegut a l'època en què van coincidir a Bernard s Publishing, una editorial en què Sinclair havia publicat diversos llibres sobre electrònica, i havien aconseguit compenetrar-se molt bé, pel que Sinclair va acabar per incorporar-lo com a dissenyador cap per a la seva empresa.

L'ordinador es va anunciar al febrer de 1980 i va començar a comercialitzar-se a partir de juny d'aquest mateix any en forma de kit que havia de ser muntat pels mateixos usuaris a un preu de £ 79,95, o bé en format ja acoblat i llest per funcionar a un preu de £ 99,95. Amb un preu tan ajustat per a aquella època, el microordinador es va vendre excepcionalment bé, arribant a existir llistes d'espera de diversos mesos per poder aconseguir un, tot i que presentava problemes de reescalfament i era força inestable. Com a curiositat, les reixetes de la part posterior són d'adorn, no per ventilar l'aparell.

Característiques[modifica]

L'ordinador, dissenyat per Clive Sinclair,[1] es basava en una CPU NEC μPD780C-1 (un clon del Zilog Z80) que corria a 3,25 MHz, i va ser equipat amb 1 kB de memòria RAM estàtica ampliable a 16K, i 4 kB ROM que contenia: el llenguatge de programació Sinclair BASIC, l'editor, i l'"OS". Les ordres del BASIC no s'escrivien, en lloc d'això, s'havien de seleccionar com en una calculadora científica, cada "tecla" tenia diferents funcions i per accedir a cadascuna d'elles calia utilitzar tecles especials de canvi.

L'emmagatzematge dels programes es feia en cinta de casset. El generador de vídeo del ZX80 utilitzava un maquinari molt minimalista més una combinació de programari per a generar el senyal de vídeo. Es va dissenyar de manera que funcionés amb el mínim de components i fos el més barat possible (de fet es va basar en el disseny que apareixia en un llibre publicat el 1978 anomenat "The TV cheap vídeo cookbook" [2] on l'autor, Don Lancaster, li va posar el nom de "Màquina d'escriure de TV".[3] Com a resultat d'aquesta manera de fer les coses, el ZX80 podia generar la imatge només quan estava desocupat, és a dir, quan estava esperant perquè l'usuari premés una tecla. quan estava corrent un programa BASIC, la pantalla s'ennegria. Això impedia mostrar gràfics animats, etc. El Sinclair ZX81, que va venir després, va millorar una mica en això, perquè podia córrer "lentament" mentre que creava un senyal de vídeo, o "ràpid" sense la generació d'un senyal de vídeo (usat per als càlculs molt llargs).

Un xip de 8 kB amb la ROM del ZX81 es podia adquirir com una millora del ZX80 i costava un 20% del que un ZX81 ja muntat. Venia amb una màscara per al teclat i el manual del ZX81. Només calia aixecar la coberta del ZX80, retirar la vella ROM del sòcol i posar al seu lloc la nova, tancar i posar la màscara per al teclat. El ZX80 (ara ZX81) funcionava gairebé idènticament que un ZX81 excepte el manera lenta (SLOW mode), i això era degut purament a raons de maquinari. El procés podia revertir-se amb facilitat.

La memòria del ZX80 podia ampliar-se amb un RamPac a 3 kB. No hi havia actualització possible per l'aritmètica només d'enters ni per la pantalla monocrom.

La màquina es muntava en una minúscula caixa plàstica de color blanc. Tenia un teclat de membrana, de color blau, d'una sola peça al front. Deu el seu distintiu aspecte al dissenyador industrial Rick Dickinson. El sistema sencer tenia més o menys la mida de dos llibres de butxaca col·locats un al costat de l'altre. Aquest computador va iniciar la bogeria dels computadors personals en els anys 1980 i va ser el precursor del ZX81 i el molt reeixit Sinclair ZX Spectrum.

Especificacions tècniques[modifica]

UCP Zilog Z80A/NEC μPD780C-1 a 3,25 MHz
RAM 1 KiB (externament expandible a 16 KiB)
ROM 4 KiB (internament expandible a 8 KiB)
Teclat multi-funció tàctil, 40 tecles
Monitor televisor (UHF); mode text: 32 x 24 caràcters; mode gràfic: 64 x 48 pixels; cap color
So cap
Ports port d'expansió, casset, TV
Emmagatzematge casset (250 bauds)

Recepció i vendes[modifica]

Les vendes del ZX80 van superar les 50.000 unitats, el que va contribuir al lideratge de Anglaterra en els 80 en el camp dels ordinadors domèstics. A causa del seu res sofisticat disseny i la seva tendència a l'sobreescalfament, són poques les màquines supervivents en bon estat de funcionament, de manera que arriben alts preus entre els col·leccionistes

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Sinclair ZX80» (en anglès). Arxivat de l'original el 2007-12-01. [Consulta: 25 febrer 2011].
  2. «The TV cheap vídeo cookbook».
  3. Brothers, The Retro. «Retro Computers - Sinclair ZX80 - Retro Computer». [Consulta: 18 maig 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sinclair ZX80