Sistema de gestió de continguts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un sistema de gestió de continguts (conegut per l'acrònim CMS de l'anglès Content Management System) és un programari de gestió de continguts, que permet elaborar-los, publicar-los i actualitzar-los. S'utilitza especialment per a gestionar pàgines web, ja siguin blogs o d'ús general.[1]

Funcionament[modifica]

Els gestors de continguts són sistemes per mantenir i actualitzar webs de manera fàcil. Normalment funcionen a través del mateix web, i a vegades a través d'aplicacions específiques. Els sistemes de gestió de continguts que s'han estès més són els que utilitzen llicències de programari lliure, com per exemples Wordpress o Joomla.

Components i programació[modifica]

Per tal de gestionar el contingut el CMS utilitzen una base de dades per organitzar informació com el text, els autors, comentaris i l'estructura de la web entre d'altres.[2]

Els CMS més coneguts són programats amb llenguatges interpretats tals com PHP, Perl, Ruby i Java pel que fa a programari lliure, i amb ASP, pel que fa al privatiu.

Exemples de CMS[modifica]

Per a blogs:

Per a fòrums:

  • miniBB
  • MyBB
  • phpBB
  • punBB
  • Simple Machines Forum


Per a galeries d'imatges:

Per a Wiki:

Entorns educatius:

Per a portals:

Per a gestió i treball:

Referències[modifica]

  1. «TERMCAT – Cercaterm» (en castellà). [Consulta: 5 setembre 2017].
  2. García Cuerda, Xavier «Introducción a los Sistemas de Gestión de Contenidos (CMS) de código abierto». Mosaic, Número 121, 29-11-2004 [Consulta: 7 setembre 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sistema de gestió de continguts