slapt-get

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariSlapt-get
Slaptget.png
Escrit enC modifica
Sistema operatiuLinux modifica
Tipusprogramari lliure modifica
LlicènciaGNU GPL modifica
Més informació
Lloc webWeb oficial modifica

slapt-get és un sistema basat en APT per al control de paquets a la distribució Slackware GNU/Linux. Va ser escrit per Jason Woodward l'any 2003 i intenta proporcionar les mateixes capacitats que la versió original de Debian GNU/Linux del software apt-get.

slapt-get conté una llibreria en C anomenada libslapt-get que permet la creació d'altres entorns d'interfície gràfica, com gslapt.

Característiques[modifica]

Les característiques més notables del sistema són:

 • Utilitza eines natives de Slackware com installpkg o updatepkg.
 • Suporta múltiples fonts de paquets.
 • Emmagatzema dades temporals a la memòria cau relatives als paquets i les actualitza des de les fonts.
 • Suporta protocol HTTP, HTTPS, FTP, FTPS, file:// i més (a través de libcurl).
 • Continua amb les descàrregues interrompudes i revisa la integritat dels fitxers descarregats per mitjà de sumes MD5.
 • Mostra paquets disponibles i instal·lats segons les dades de la memòria cau.
 • Suporta la cerca de paquets per mitjà d'estàndards POSIX i expressions regulars.
 • Control de paquets per nom i/o per versió específica.
 • Obtenir i aplicar actualitzacions de programari.
 • Actualitzar d'una versió de Slackware a una altra per mitjà de passos molt simples.
 • Mostra descripcions de paquets com mida, dependències, conflictes, etc.
 • Exclou paquets de les actualitzacions segons nom o expressions regulars.
 • Motor de transacció per a instal·lar, actualitzar i eliminació, reportant informació del que es farà i assegurant així la integritat de l'execució de l'acció.
 • Algorisme de comparació de versions per evitar canvis a versions anteriors d'un paquet.
 • Suport d'internacionalització per mitjà GNU gettext, suportant més de 20 llenguatges.
 • Verificació exhaustiva d'integritat de les dades, com escriure canvis només si totes les fonts van ser descarregades correctament i així també només descarregant fonts que hagin canviat des de l'últim cop que van ser actualitzades.

Dependències[modifica]

slackpkg no proporciona suport per a la resolució de dependències de paquets inclosos a la distribució de Slackware. En canvi, proporciona un marc de treball per a al resolució de dependències compatibles amb Slackware, semblant a l'estil de personalització manual d'APT. Diverses fonts de paquets i distribucions basades en Slackware fan ús extensiu d'aquesta característica.

Agregar informació per a la resolució de dependències no requereix la modificació del paquet en si mateix, si no que pot ser inclosa a l'arxiu PACKAGES.TXT, previst per Patrick Volkerding i similar a l'arxiu Packages.gz de Debian. Hi ha diversos codis disponibles per a la creació dinàmica d'un arxiu PACKAGES.TXT a partir d'un grup de paquets. Al format oficial de l'arxiu se li agreguen unes quantes línies per paquet que llavors són processades per slapt-get al moment de descarregar les fonts. És bastant comú que els paquets de terceres persones incloguin aquesta línies per a la posterior extracció a l'arxiu PACKAGES.TXT. La inclusió d'aquesta informació a l'arxiu no inhibeix a pkgtool d'instal·lar els paquets satisfactòriament, sinó que és silenciosament ignorada i descartada després de la instal·lació.

Existeixen altres mètodes per agregar informació de dependències als paquets sense modificar el paquet previst per Volkerding.

Fonts de paquets[modifica]

slapt-get treballa amb repositoris oficials de Slackware així com amb repositoris de tercers, revisant els arxius PACKAGES.TXT i CHECKSUMS.md5 que li proporcionen a l'eina el nom, la mida (tant comprimit com descomprimits), versió i sumes MD5 dels paquets. Aquests arxius poden ser estesos, com es va dir a la secció anterior, agregant dependències, conflictes i suggeriments a més a més de repositoris alternatius per a un paquet.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]