Sol i ombra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaSol i ombra
Tipuscòctel i digestiu Modifica el valor a Wikidata
Ingredients

El sol i ombra (en castellà sol y sombra) és una beguda alcohòlica que mescla brandi o conyac (ombra) i anís (sol) a parts iguals.[1] És un combinat tradicional i molt popular en algunes regions d'Espanya i consumit habitualment als bars.[2] Se sol barrejar amb la mateixa proporció el conyac i l'anís, i es serveix en una copa de licor de petites dimensions.[3]

Ingredients[modifica]

½ mesura d'anís

½ mesura de brandi o conyac

Preparació[modifica]

Per a preparar aquest còctel s'ha de posar primer el gel a la coctelera, a continuació s'afegeix l'anís (sol) i el brandi o conyac (ombra) al recipient i es barregen tots dos licors perquè quedin perfectament integrats. Després es procedeix a agitar enèrgicament perquè els sabors es mesclin i el gel refredi els licors.

Finalment se serveix la barreja feta de "sol i ombra" a les copes omplint-les fins la meitat.

Història[modifica]

Antigament en acabar de menjar en un local era habitual demanar una copa d'algun licor al cambrer, al que aquest responia amb una sola pregunta "anís o conyac?". Això es devia al fet que a la majoria dels bars d'Espanya era molt habitual que aquestes dues begudes es trobessin a l'establiment ja que eren les més populars i consumides.

En algun moment indeterminat algú se li va ocórrer barrejar totes dues begudes, i com a resultat d'aquesta combinació va sorgir l'actual famós còctel "sol i ombra"

Referències[modifica]

  1. Ismael Galiana, (2001), Insólita Murcia, (1996), Universidad de Murcia, pág. 219. ISBN 84-7684-747-5
  2. Manuel Peña Muñoz, (2007), La España que viví, RIL Editores, pág. 72. ISBN 978-956-284-564-9.
  3. Rafael Espantaleón Galán y Manuel de Juana Setién, (1999), Bar y cafetería: manual profesional, Capitel Editores, pág. 184. ISBN 978-84-7487-070-1.

Enllaços externs[modifica]