Solteria

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Solteria és l'estat civil, amb reconeixement legal, en què es troba aquella persona que no ha contret matrimoni. En aquest sentit és l'opció contrària al casament o matrimoni. Aquelles persones que estan en aquesta situació se'ls denomina solters o fadrins.[1]

Jurídicament, una persona soltera pot tenir parella, sinó està casada amb ella, tot i que col·loquialment es tendeix a utilitzar "solteria" amb el significat de "sense parella".

La gent que es manté soltera durant molt temps o fins i tot durant tota la seva vida sovint pateix molta discriminació per part de la societat, incloent la seva pròpia família, encara que en aquests casos també depèn en gran mesura de la cultura del propi país encara que en general del punt de vista sol ser negatiu al respecte.

Sobre la solteria i els seus suposats avantatges es podrien numerar diverses però sempre caldria tenir en compte que no necessàriament es compleixen en cada persona soltera si no mes bé depèn de l'enfocament de cada individu.

Alguna d'aquestes avantatges les podríem observar en l'àmbit de la salut, moltes persones quan realitzen el casament opten per portar una vida mes sedentària i comencen a cuidar-menys en sentit físic i nutricional causant un empitjorament en la salut sent una tendència bastant comuna encara que no es de en tots els casos.

Un altre avantatge també molt popular és que les persones solteres en general tenen molt més temps per a elles mateixes i aquest avantatge si sembla que es compleix en la immensa majoria de casos, una persona soltera no ha de preocupar-se pels problemes de cònjuge, el seu treball, les seves aficions o les seves activitats quotidianes i pot invertir el seu temps amb molta mes llibertat i tranquil·litat.

Un altre avantatge podria ser l'econòmica, entre els casats i mes concretament en el cas dels homes és molt comú que sigui ell qui porti les despeses i sigui el cap de la família generant amb el seu paper despeses addicionals que no tenen els que romanen solters, a els pitjors casos de matrimonis nefastos és força habitual veure persones que s'aprofiten dels ingressos del seu cònjuge i els sostreuen fins a l'últim cèntim ...

Per concloure: no hi ha cap estudi definitiu científic ni psicològic que reflecteixi o convalidi del punt de vista majoritari que tenen les persones sobre aquest estat (el de considerar-inferior o negatiu), la conclusió final que es pot treure basant-nos en els diversos casos de persones que romanen solteres és que hi ha una immensa heterogeneïtat, moltes persones se senten més satisfetes en la vida i amb elles mateixes en aquest estat i per contra hi ha moltes persones casades que no han aconseguit la satisfacció que esperaven amb el casament, la qual cosa demostra que tots dos estats depenen de l'actitud del subjecte i no de l'estat en si.

Etimologia i variants de l'estat[modifica]

Etimològicament ve del llatí solitarius (solitari). És l'estat natural de la persona que es troba sense una parella formalitzada davant la llei o religió. Actualment en molts països, la parella que conviu sense arribar a formalitzar el vincle per espai de dos anys i més, són considerats per als efectes legals com si estiguessin casats per evitar com a objectiu principal, l'estigmatització social dels fills considerats com naturals.

Divorci[modifica]

Article principal: Divorci

La solteria és un estat civil amb efectes jurídics. Té aquest estat aquella persona des que neix fins que contreu matrimoni i també, depenent del context religiós i jurídic, a partir de quan es divorcia o anul·la el compromís.

Un cop finalitzat el matrimoni per mort del cònjuge, en general no es recupera l'estat de solteria, sinó jurídicament es passa a l'estat civil de viudetat. En cas de dissolució del vincle marital els cònjuges són considerats com divorciats o novament solters.

L'única excepció es presenta en alguns ordenaments que contemplen com a causa de terme del matrimoni la nul·litat, que una vegada declarada, restableix l'estat de solter.

Referències[modifica]

  1. «fadrí». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Solteria