Conco

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Conco (Itàlia)».

L'apel·latiu conco o conca és un terme emprat per referir-se a algú que ha assolit o sobrepassat l'edat en què, en la seva societat, es consideraria propi casar-se.

La connotació del concepte conco/a pot variar depenent del país, sent molt important la paraula emprada per definir-lo i si es fa diferència entre l'emprat per a un home i per a una dona. Per exemple, a la República Dominicana i Puerto Rico el terme més usat per a una soltera és el de jamona i com en tantes societats de tradició masclista, no hi ha una expressió col·loquial equivalent per a l'home.

Segons algunes feministes, en certs entorns, el terme s'ha aplicat en forma d'estigma contra les dones en major mesura que sobre els homes, a causa del rol fonamentalment reproductor i familiar que les societats tradicionals han assignat a la dona.[1] Per aquestes feministes i dins de l'entorn prou ampli de parla anglesa l'estereotip de spinster (terme existent únicament en femení) era el d'una persona no realitzada que podria ser motiu de pena o burla.


La "tieta"[modifica]

A Catalunya no sempre és despectiu encara que discrimini una mica (s'està etiquetant aquesta persona pel fet de no haver-se casat).

Només cal referirse a la cançó "La tieta" de Joan Manuel Serrat. "Tieta", és moltes vegades sinónim de "conca", però recalcant que el seu ús no sempre és pejoratiu.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Deborah J. Mustard: Spinster: An Evolving Stereotypes Revealed Through Film, 20 de gener 2000, Journal of Media Psychology