Spriggita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralSpriggita
Fórmula químicaPb₃(UO₂)₆O₈(OH)₂·3H₂O
EpònimReginald Sprigg Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusTreballs de la Mount Painter No. 2, àrea del mont Painter, Regió d'Arkaroola, Austràlia Meridional, Austràlia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.GC.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.4.GC.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/H.07 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 28,35 Å; b = 11,99 Å; c = 14 Å; β = 104,25°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colortaronja brillant
Exfoliaciódistingible/bona en (100)
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4
Lluïssorvítria
Color de la ratllataronja clar
Densitat7,64 g/cm3 (mesurada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2002-014
Any d'aprovació2002
SímbolSgg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La spriggita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor de Reginald Claude Sprigg (Yorketown, Austràlia Meridional, Austràlia, 1 de març de 1919 - Glasgow, Escòcia, 2 de desembre de 1994), geòleg del govern a Austràlia Meridional. Va descobrir els fòssils precàmbrics als turons Ediacara i és coautor del llibre Uranium deposits of South Australia.

Característiques[modifica]

La spriggita és un òxid de fórmula química Pb₃(UO₂)₆O₈(OH)₂·3H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2002. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4. Segons la classificació de Nickel-Strunz, pertany a «04.GC - Uranil hidròxids amb cations addicionals; principalment amb poliedres hexagonals UO₂(O,OH)₆» juntament amb la clarkeïta i la umohoïta.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions mineralògiques del Musée cantonal de géologie de Lausanne (Suïssa).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a l'àrea del mont Painter, a la regió d'Arkaroola (Austràlia Meridional, Austràlia), on es troba en forma de cristalls prismàtics, formant agregats de fins a un centímetre de diàmetre. També ha estat descrita a la mina Kasolo, a la localitat de Shinkolobwe (Província d'Alt Katanga, República Democràtica del Congo). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Spriggite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 gener].