Vés al contingut

Storage Area Network

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tipus de xarxes informàtiques per àmbit geogràfic

Xarxa d'àrea d'emmagatzematge en anglés SAN (Storage Area Network) és una arquitectura de xarxa per a connectar dispositius d'emmagatzematge informàtic (com matrius de discs (arrays), biblioteques de cintes i dispositius òptics) a servidors, de manera que per al sistema operatiu els dispositius apareixen com connectats localment.

Les SAN estan basades en tecnologia Fibre Channel i més recentment en iSCSI. La seva funció és la de connectar de manera ràpida, segura i fiable els distints elements que la constitueixen. Encara que el seu cost i complexitat està disminuint, encara ara el 2008, les SAN encara són estranyes fora de les grans empreses.

En contrast a les SAN, les NAS (Network Attached Storage) utilitzen protocols basats en arxius com NFS o SMB/CIFS on és evident que l'emmagatzematge és remot, i les computadores sol·liciten una porció d'un arxiu abstracte més que un block de disc.

Tipus de xarxa[modifica]

La major part de les xarxes d'emmagatzematge utilitzen el protocol SCSI per a la comunicació entre servidors i dispositius d'unitats de discs.

Tanmateix, no utilitzen interfícies físiques de baix nivell SCSI (per ex. cables), ja que la seva topologia de bus és inadequada per a connexió en xarxa. Per a configurar una xarxa és utilitzada una capa d'aquests protocols de baix nivell:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Storage Area Network