Vés al contingut

Submersió riemanniana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En geometria diferencial, una branca de les matemàtiques, una submersió riemanniana és una submersió d'una varietat riemanniana a una altra que respecta la mètrica, en el sentit que és una projecció ortogonal en espais tangencials.

Definició formal[modifica]

Siguin (M, g) i (N, h) dues varietat riemannianes i una submersió (surjectiva), és a dir una varietat fibrada. La distribució horitzontal és un subfibrat del fibrat tangent de que depèn tant de la projecció com de la mètrica .

Llavors, f rep el nom de submersió riemanniana si i només si, per tot , l'isomorfisme d'espais vectorials és isomètrica, és a dir preserva longituds.[1]

Exemples[modifica]

Un exemple de submersió riemanniana sorgeix quan un grup de Lie actua isomètricament, lliurement im pròpia en una varietat riemanniana . La projecció a l'espai quocient equipat amb una mètrica quocient és una submersió riemanniana. Per exemple, la multiplicació component per component en pel grup de nombres complexes unitaris dona lloc a la fibració de Hopf.

Propietats[modifica]

Es pot calcular la curvatura seccional de l'espai objectiu d'una submersió riemanniana a partir de la curvatura de l'espai total mitjançant la fórmula d'O'Neill, que duu el nom de Barrett O'Neill:

on son camps vectorials ortonormals en , les seves projeccions horitzontals a , és el corxet Lie de camps vectorials i és la projecció del camp vectorial a la distribució vertical.

En particular la fita inferior per la curvatura seccional de és almenys tan gran com la fita inferior de la curvatura seccional de .

Referències[modifica]

  1. Gilkey, Peter B.; Leahy, John V. & Park, Jeonghyeong (1998), Spinors, Spectral Geometry, and Riemannian Submersions, Global Analysis Research Center, Seoul National University, pàg. 4–5, <http://www.emis.de/monographs/GLP/>

Bibliografia[modifica]