SucspirArt

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióSucspirArt
Modifica dades a Wikidata

Sucspirart, antigament els Diables de la Verneda és una associació de circ i diables de Sant Marti (Barcelona) Es va crear el febrer de l'any 1989 en el Centre Cívic de Sant Martí. Durant els seus inicis buscava la difusió de la figura del diable tradicional, a part que participava a la vida social-cultural del barri. Des de la seva creació fins a l'actualitat, ha tingut canvis quant a vestimenta i manera de difondre la cultura catalana al barri. Cal recalcar que els diables sempre han buscat fer un ambient social i de critica en els seus espectacles.[1]

Història[modifica]

Correfoc del 2014 a Sant Martí de Provençals

Nova generació des del 2009 fins al 2017 [cal citació][modifica]

El 2006 a la Guinaueta, es va crear un grup anomenat "Pirart" amb la intenció de crear un espectacle de circ i malabars de foc, tallers d'intercanvi de coneixements, etc. durant tres anys. Al enterar-se de que els Diables de la Verneda anaven a deixar el projecte, els “Pirart” es van plantejar assumir el projecte i utilitzar el seu local. Des de llavors els Diables de la Verneda van anomenar-se "Sucspirart" Colla de diables i circ social. Han sigut un total de 15 persones. Des de aquell any i fins a l’actualitat aquella generació de “Pirart” s’ha ocupat de agafar el relleu i fer créixer el grup, afegint al local la Associació de Joves Artistes de Sant Martí (AJA).

Tenen mascares que representen pallassos, reben el nom de clowns i els seves casaques són de diversos i variats colors. Busquen la reivindicació social al barri de La Verneda.

Un membre de la colla, amb una peça de batukada

Colla Infatil [cal citació][modifica]

L'entitat "pirart", va ajudar a impulsar la nova "cara" de els diables de La Verneda

L'any 2016 neix un nou projecte al centre cívic de Sant Martí (Barcelona), concretament a la seva 7a planta, al Casal Infantil St. Martí. Allà van reunir amb la intenció de tornar a crear una colla de diables infantil al barri, així doncs el bateig de la colla va ser el dia 12 de novembre, del mateix any, davant del públic del seu barri, La Verneda i Sant Martí de Provençals.

La colla s'adreça als joves d'entre 6 i 17 anys, té una secció de percussió on s'impliquen els més petits de la colla, vetllant així pel relleu generacional dels diables de la verneda. També insta als pares a participar activament a la colla i dóna oportunitats als estudiants de matèries artístiques. Convidant als seus correfocs a fotògrafs novells.

Mascota [cal citació][modifica]

En desembre de 2016, es va plantejar el projecte d'una nova bèstia, el primer disseny va ser un mussol arlequí, però després de fer recerca es va descartar la idea ja que altres localitats ja tenien el mussol en el seu bestiari, com és l'exemple del xut de Solsona o el muÇol de Castellterçol.

La segona idea va ser la de un Cavallet del dimoni, que va quadrar perfectament amb tot. Ja que el barri de Sant Martí, va ser un terreny pantanós ple de llacunes banyades pel riu Besos. On tots els insectes volaven lliurement. A part un dels noms que rep aquesta bestiola és el de Cavallet de Sant Martí. Un cop decidit l'animal, es va iniciar el disseny d'aquest, i està previst acabar-lo per al mes de Novembre.


Esdeveniments i participació[modifica]

Referències[modifica]

  1. «SucsPirArt» (en ca). [Consulta: 12 febrer 2017].
  2. «BTV-Correfoc reivindicatiu».