Sulfat de coure(I)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicSulfat de coure(I)
Substància compost químic
Massa molecular 221,810924 uma
Estructura química
Fórmula química Cu₂O₄S
Cu2SO4.png
SMILES canònic
InChI Model 3D
Modifica les dades a Wikidata

El sulfat de coure(I) (antigament sulfat cuprós) és una sal insoluble de color blanc, formada per l'anió sulfat i el catió coure en estat d'oxidació +1, de fórmula Cu2SO4. Aquest estat d'oxidació és poc estable, per tant el sulfat de coure (I) és molt menys freqüent que el seu anàleg el sulfat de coure(II) CuSO4.[1][2]

Obtenció i propietats[modifica]

Els principals països productors són: Mèxic, Brasil, Xile, Rússia, Taiwan, Itàlia, Xina i Argentina. A Xile els principals Productors són: Minera Capacho Viejo (II Regió), Minera San Geronimo (IV Regió), VaporProcesos (RM) i Companyia Minera Josefina SA (IV Regió).

Sol obtenir-se a partir de solucions de sulfat de coure(II), per l'acció d'un reductor com tiosulfat de sodi diluït. En laboratori pot obtenir-se barrejant dissolucions de sulfat de coure(II), hidrogensulfit de sodi i hidròxid de sodi.

2CuSO4 + NaHSO3 + NaOH → Cu2SO4 + H2SO4 + Na2SO4

La seva falta de color, en contrast amb altres sals de metalls de transició que són acolorides, incloses les sals de coure(II), s'explica per la seva configuració electrònica. En tenir la capa d totalment ocupada, no són possibles les transicions que típicament tenen una energia en el rang de la llum visible.

Referències[modifica]