Sundacarpus amarus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSundacarpus amarus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42544 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseConiferae
FamíliaPodocarpaceae
GènereSundacarpus
EspècieSundacarpus amarus Modifica el valor a Wikidata
C.N.Page, 1988
Nomenclatura
BasiònimPodocarpus amarus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Prumnopitys amara Modifica el valor a Wikidata

Sundacarpus amarus en una espècie de conífera de la família Podocarpaceae, l'única del gènere Sundacarpus. És nadiua d'Austràlia i Malàisia.

Sundacarpus fou erigit com a gènere per C. N. Page el 1988; anteriorment estava l'espècie es classificava dins del gènere de Podocarpus o Prumnopitys.

Descripció[modifica]

Sundacarpus és un gran arbre de fulles perennes, que arriba fins a 60 m d'alçada, amb un tronc de 12 a 140 cm de diàmetre. Les fulles tenen 5–15 cm de llarg i són estretes.

Distribució i hàbitat[modifica]

S. amarus d'Austràlia i Malàisia. A Austràlia es troba només a Queensland, principalment a l'altiplà Atherton i parts adjacents del nord-est de la costa de Queensland. És prou comú a Nova Guinea, Nova Bretanya, i Nova Irlanda, on sovint se'n troben als boscos de muntanya, juntament amb Nothofagus. Sundacarpus també es troba a les illes indonèsies de Buru, Halmahera, Morotai, Sulawesi, Lombok, Flores, Timor, Sumbawa, Java, Sumatra, i Sabah, a l'illa de Borneo; també a Mindanao i Luzon, a les Filipines.[1]

Referències[modifica]

  1. «Sundacarpus amarus (black pine) description». [Consulta: 13 juny 2023].
  • Conifer Specialist Group (1998). «Sundacarpus amarus». Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN 2006 (en anglès). Consultat el 5 de maig de 2006. 
  • de Laubenfels, D. J. (1988). Coniferales. P. 337-453 in Flora Malesiana, Sèries I, Vol. 10. Dordrecht: Kluwer Academic.
  • Page, C. N. (1989). New and maintained genera in the conifer families Podocarpaceae and Pinaceae. Notes of the Royal Botanical Garden Edinburgh 45 (2): 377-395.
  • Sundacarpus amarus at the Gymnosperm Database.