Superestructura

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El Mega Esmeralda és un bon exemple d'un vaixell amb una superestructura. La superestructura de ratlles blaves pintades de blanc s'estén per tota la longitud del vaixell. La part inferior de la nau pintada de groc és el buc.

Una superestructura és una extensió cap amunt d'una estructura existent per sobre d'una línia de base. Aquest terme s'aplica a diversos tipus d'estructures físiques, com edificis, ponts o vaixells. La paraula "superestructura" conté una combinació del prefix llatí, super (és a dir, "per sobre", "més") amb la paraula "estructura", (que significa "per construir" o "per amuntegar").

Per tal de millorar la resposta d'edificis i ponts durant elsterratrèmols, la superestructura pot quedar separada de la seva base mitjançant diversos mecanismes d'enginyeria civil o de maquinària. En conjunt, s'aplica un sistema de protecció contra terratrèmols anomenat aïllament de base.

Vaixells[modifica]

Ubicació de la superestructura en un portaavions

Com ja s'ha comentat, la superestructura consisteix en les parts d'una nau o un gran embarcació, incloses els vaixells de vela, vaixells de pesca, vaixells de passatge i en els submarins, parts que es projecten per sobre de la coberta principal. No se sol incloure els pals o qualsevol de les torretes d'armament. Cal tenir en compte que en els temps moderns, les torres no sempre disposen d'artilleria naval, però poden portar llançadores de míssils o armes de guerra antisubmarina.

La mida de la superestructura d'una embarcació pot tenir moltes implicacions, ja que aquestes estructures poden alterar la seva rigidesa estructural, els seus desplaçaments, o tant un com l'altre. Aquests poden ser perjudicials per al rendiment del vaixell si no es tenen en compte els inconvenients. L'alçada i el pes de la superestructura a bord d'un vaixell també afecta la quantitat de francbord que requereix aquest tipus de vaixells al llarg dels seus costats, fins a la seva línia de flotació.