Tècnica Alexander

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La tècnica Alexander, anomenada així pel seu creador Frederick Matthias Alexander (1869-1955), és un mètode educatiu que va ser creat per tornar a entrenar o rectificar els patrons habituals de moviment i postura, i per poder utilitzar el cos amb més facilitat i menys rigidesa.[1] Alexander va començar a desenvolupar els principis de la seva tècnica a la dècada de 1890 en un intent d'abordar la pèrdua de veu durant un discurs en públic.[1] A partir dels 2015 es va descobrir que la tècnica Alexander podia ser útil per reduir les tensions excessives i millorar la coordinació, la fluïdesa en el moviment, l'equilibri i la respiració.[2] També pot ajudar a fer-ne front, a les persones que pateixen la malaltia de Parkinson.[3]

La tècnica Alexander és utilitzada i ensenyada per entrenadors i músics vocals amb formació clàssica en escoles i classes privades. Els seus defensors afirmen que aquesta tècnica permet un ús equilibrat de tots els aspectes de tracte vocal en augmentar conscientment el flux d'aire, cosa que permet millorar l'habilitat i el to vocal. Els actors diuen que el mètode redueix la por escènica i augmenta l'espontaneïtat. Tot i això, tant Aetna com el Departament de Salut australià han realitzat revisions i han conclòs que la tècnica no té proves suficients per justificar la cobertura de l'assegurança.[4][5]

A part de ser utilitzada com una tècnica fonamentada en l'àmbit de la música, també s'utilitza en prevenir els hàbits que ens perjudiquen a cada un, aquesta tècnica està basada en el funcionament de cada cos. El professor t'ensenya a cuidar-te, i a com actuar conscientment per poder aturar els mals hàbits com: l'excessiva tensió muscular o l'esforç que provoca la nostra activitat diària. Aquestes tensions es produeixen algunes vegades durant la nostra vida, són moviments que inconscientment els fem i no ens adonem que ens estem perjudicant a nosaltres mateixos.

Mètode[modifica]

La tècnica Alexander s'ensenya més comunament, en privat en una seria de 10 a 40 lliçons privades que poden durar de 30 minuts a 1 hora. Els estudiants sovint són actors, ballarins, músics, atletes, persones que treballen amb ordinadors o persones amb dolors freqüents per altres raons. Els instructors observen als seus alumnes i els mostren com moure's amb millor equilibri i menys tensió.[6]

Per qualificar-se com mestre d'Alexander Technique, els instructors han de completar 1.600 hores, que són 3 anys, de capacitació supervisada de mestres.[7][8]

Usos[modifica]

La tècnica Alexander és utilitzada i ensenyada per entrenadors i músics vocals amb formació clàssica a escoles i classes privades. Els seus defensors afirmen que aquesta tècnica permet un us equilibrat de tots els aspectes del tracte vocal en augmentar conscientment el fluix de l'aire, la qual cosa permet millorar l'habilitat i el to vocal. Els actors diuen que aquest mètode redueix la por escènica i augmenta l'espontaneïtat. Aquesta tècnica pot ajudar a l'actor a ser més natural.

Segons l'instructor de la tècnica Alexander Michael J. Gelb, les persones tendeixen a estudiar aquesta tècnica per raons de desenvolupament personal.

Causes que tracta[modifica]

El mètode Alexander pot ser d'ajuda en infinitat de causes, no tracta una malaltia en específic, però a l'hora de canviar els mals hàbits també estàs millorant els teus beneficis.

El dolor d'esquena, cervicals, escoliosis, tartamudesa, afonia o problemes en la respiració, però hi ha casos en què les persones hi acudeixen per simple curiositat, en un desig de desenvolupament personal. Moltes de vegades els empresaris a causa d'estar tant de temps asseguts, tenen problemes d'esquena o molèsties, els símptomes d'esquena, coll i cefalea són de les causes més freqüents de baixa laboral a les persones de major edat.

Història[modifica]

Frederick Matthias Alexander (1869-1955) va ser un orador shakespearià de Tasmània, que va desenvolupar pèrdues de veu durant les seves actuacions. Després que els metges no van trobar una causa física, Alexander va raonar que s'estava fent malbé inadvertidament mentre parlava. Es va observar en múltiples miralls i va veure que estava contraient la seva postura en preparació per a qualsevol discurs. Ell va plantejar la hipòtesi que un patró condicionat habitual (de tirar del cap cap enrere i cap avall) interrompia innecessàriament el funcionament normal dels seus processos posturals, respiratoris i vocals.

Amb experimentació, Alexander va desenvolupar la capacitat d'aturar les contraccions innecessàries i habituals en el seu coll, el desplaçament del seu cap i l'escurçament de la seva alçada. A mesura que es va acostumar a parlar sense aquestes interferències, va descobrir que el seu problema amb la pèrdua de veu recurrent es va resoldre.

Procés[modifica]

Sovint, el mestre selecciona accions com seure, llançar-se o caminar. L'estudiant pot seleccionar altres accions que s'adaptin als seus interessos o activitats laborals; passatemps, ús de l'ordinador, aixecament, conducció o actuació o pràctica artística, esports, parla i més. Els mestres d'Alexander sovint es fan servir a si mateixos com a exemples. Demostren, expliquen i analitzen les respostes moment a moment d'un estudiant, així com usen miralls, comentaris en vídeo o observacions de companys de classe.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Bloch, Michael.. F.M. : the life of Frederick Matthias Alexander : founder of the Alexander technique. Londres: Little, Brown, 2004. ISBN 0-316-72864-0. 
  2. «Per què és útil?».
  3. «Alexander technique» (en anglès), 17-10-2017. [Consulta: 21 abril 2020].
  4. «Wayback Machine», 26-06-2016. Arxivat de l'original el 2016-06-26. [Consulta: 21 abril 2020].
  5. «Complementary and Alternative Medicine», 19-09-2016. Arxivat de l'original el 2016-09-19. [Consulta: 21 abril 2020].
  6. McEvenue, Kelly.. The actor and the Alexander technique. 1st Palgrave Macmillan ed. Nova York: Palgrave, Macmillan, 2002, ©2001. ISBN 0-312-29515-4. 
  7. «American Society for the Alexander Technique». [Consulta: 25 abril 2020].
  8. Little, Paul; Lewith, George; Webley, Fran; Evans, Maggie; Beattie, Angela «Randomised controlled trial of Alexander technique lessons, exercise, and massage (ATEAM) for chronic and recurrent back pain» (en anglès). BMJ, 337, 19-08-2008. DOI: 10.1136/bmj.a884. ISSN: 0959-8138. PMID: 18713809.