Títol al·lodial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un títol al·lodial constitueix la propietat de béns immobles (terrenys, edificis i propietats accessòries) que és independent de qualsevol arrendador superior. Un alou està relacionat amb el concepte de la terra en mans "en alou" (in allodium), o la propietat de la terra per l'ocupació i la seva defensa. Històricament, la major part de la terra estava deshabitada i per tant podia mantenir-se "en alou".[1] En el món desenvolupat modern el veritable títol al·lodial només és possible per als governs dels estats.[1]

Encara que la paraula "allodial" s'ha utilitzat en el context de la propietat privada en alguns estats dels Estats Units, aquesta propietat està sent restringit per l'autoritat governamental; la paraula 'allodial' en aquests casos descriu la terra amb menors, però encara significatives restriccions governamentals.[1]

Alguns territoris de la Commonwealth (com Austràlia i el Canadà) reconeixen títols dels aborígens (aboriginal title) com una forma de títol al·lodial que no és originat per atorgament de la Corona. Alguns terrenys de les illes Orkney i Shetland Islands, coneguts com a terra udal, es porten a terme d'una manera similar a la terra al·lodialpel motiu que aquests títols no estan subjectes a la propietat última de la Corona.

A França, encara que els títols al·lodials existien abans de la Revolució francesa eren rars i limitats a les propietats de l'Església Catòlica que havien quedat fora de la propietat feudal. A partir de la Revolució francesa, la propietat al·lodial va ser la norma.

En idioma anglès les propietats sota un títol al·lodial (allodial title) es refereixen com allodial land, allodium, o un allod. En ek Domesday Book es menciona com alod.[2] Històricament, el títol al·lodial s'utilitza de vegades per distingir la propietat de la terra i sense deures feudals de la propietat per tinença feudal, que restringeix l'alienació i terra stmesa amb els drets de tinença per un terratinent Senyor o un sobirà.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

Fonts[modifica]

  • Otto Brunner: Land und Herrschaft: Grundfragen der territorialen Verfassungsgeschichte Österreichs im Mittelalter. Darmstadt 1984 (unveränderter Nachdruck der 5. Auflage von 1965).
  • K. H. Burmeister: "Allod". In: Norbert Angermann (Hrsg.): Lexikon des Mittelalters. Bd. 1. München [u.a.] 1980.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu Títol al·lodial en el Viccionari, el diccionari lliure.