Tabakalera

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Tabakalera

Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Dades
TipusFàbrica, centre cultural i residència creativa Modifica el valor a Wikidata
Construcció2015 Modifica el valor a Wikidata
Obertura11 setembre 2015 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Sebastià (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 19′ 00″ N, 1° 58′ 33″ O / 43.31658°N,1.97583°O / 43.31658; -1.97583
Activitat
Propietat deAjuntament de Sant Sebastià
Govern Basc
Diputació Foral de Guipúscoa Modifica el valor a Wikidata
Lloc webtabakalera.eu… Modifica el valor a Wikidata

Tabakalera és un centre de cultura contemporània situat a la ciutat basca de Sant Sebastià amb una doble vocació, ser un centre de producció, i oferir una programació pública d'activitats. Aquests dos eixos travessen totes les àrees del projecte que es regeixen per la creació, la formació a partir de la reflexió, i l'exhibició. A més de servir com a lloc de suport a la professionalització d'artistes i creadors, també genera programació per a diferents públics i posa a la disposició del públic general eines d'acostament i accés a la cultura contemporània i a la creació.[1]

El projecte cultural de Tabakalera té com a objectiu principal promoure la creació cultural contemporània en diferents àmbits i en totes les seves fases (recerca, producció, exhibició) així com generar i compartir coneixement. Amb aquest objectiu, gira entorn de quatre eixos de treball que configuren el seu programa: pràctiques artístiques contemporànies, mediació, laboratoris de cultura digital - Hirikilabs - i la biblioteca de creació - Ubik -.[2]

Activitats[modifica]

Exposicions[modifica]

Són la finestra més visible del projecte cultural. Mostren la línia editorial del centre i col·loquen a Tabakalera en la xarxa internacional de centres d'art contemporani. A l'ésser un centre de creació, prenen especial rellevància les exposicions de nova producció. Des de la inauguració del centre ha acollit, entre altres, les exposicions Contorns de l’audioviosual Arxivat 2017-05-27 a Wayback Machine., Arenzana Imaz Intxausti Montón Peral, The Day After Arxivat 2018-06-12 a Wayback Machine. de l’artista Maryam Jafri, Anarchivo sida[Enllaç no actiu] comisdariada prr Equipo re i amb la participació entre altres de Pepe Espaliú, Yto Barrada Arxivat 2016-09-19 a Wayback Machine. sobre l’obra de l’artista franco-marroquí Yto Barrada, Agencia de Organismos Vivientes Arxivat 2020-08-15 a Wayback Machine., Estimulantes: circulación y euforia Arxivat 2018-06-12 a Wayback Machine., La música de Ramón Raquello y su orquesta[Enllaç no actiu] d’Éric Baudelaire, Hot Iron Marginalia[Enllaç no actiu] de l’ artista Adrià Julià, Cale, cale, cale! Caale!!![Enllaç no actiu] y I Never Said Umbrella[Enllaç no actiu] d’Itziar Okariz.

Cinema[modifica]

Les sales de cinema de Tabakalera se centren en el cinema contemporani, aquell que no sol arribar a les sales convencionals. Ofereixen una variada proposta de cinema de dimecres a diumenge, amb cicles dedicats a l'obra de cineastes com Ruben Östlund, Straub-Huillet, Charles Burnett, Andrei Tarkovski, Lucrecia Martel o VALIE EXPORT, així com trobades entre realitzadors i públic, programes de residències i propostes com EIECINE (Trobada Internacional d'Estudiants de Cinema), entre altres. Des de l'any 2016 acull la secció Zabaltegi-Tabakalera del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

Programes públics[modifica]

Els programes públics es plantegen amb la finalitat de fomentar l'estudi, reflexió i debat sobre el món contemporani. Aquestes activitats poden tenir format de seminari, taller, presentació, projecció o col·loqui. Des de la seva inauguració, s'han dut a terme diversos programes i projectes, com Estimulantes: circulación y euforia Arxivat 2020-08-08 a Wayback Machine. durant els anys 2016-2017 i Ariketak: La segunda respiración Arxivat 2020-08-07 a Wayback Machine. pel bienni 2018-2019.

Espai de creadors[modifica]

L'espai de creadors neix amb l'objectiu de donar suport a la professionalització d'artistes i/o agents culturals. Aquest espai posa a disposició recursos per a la creació artística, com ara espais de cessió, equips tècnics i humans i un programa d'internacional de residències per al desenvolupament de projectes artístics, curatoriales i de recerca.

Hirikilabs - Laboratori ciutadà de cultura digital i tecnologia[modifica]

Hirikilabs és un laboratori de cultura digital i tecnologia que treballa entorn de l'ús social, crític, creatiu i col·laboratiu de les tecnologies. Com a espai d'experimentació i prototipado proposa activitats que relacionen el món digital, la creació en col·laboració i la iniciativa ciutadana i ho fa en el context d'un centre internacional de producció de cultura contemporània com Tabakalera.

Ubik - Biblioteca de creació[modifica]

Ubik és la biblioteca de creació de Tabakalera especialitzada en cultura contemporània i oberta a tota la ciutadania. Presa el nom de la novel·la Ubik de Philip K. Dick. Es desenvolupa sobre la base de tres eixos que s'entrellacen: aprendre, crear i gaudir. D'aquesta manera, i més enllà dels serveis imprescindibles i bàsics de tota biblioteca, estimula l'aprenentatge i la capacitat creativa, tant del públic especialitzat en la matèria, com de totes aquelles persones que tenen interès pel pensament contemporani, les arts, la tecnologia, l'audiovisual i el so, així com els videojocs.

Mediació[modifica]

El projecte de mediació de Tabakalera se centra en generar relacions i diàlegs entre el programa cultural de Tabakalera i diversos agents i contextos. Entre altres, ha desenvolupat projectes com Archiveras Arxivat 2018-06-12 a Wayback Machine. en col·laboració amb antigues treballadores de la fàbrica de tabacs. Les seves línies de treball Arxivat 2018-02-20 a Wayback Machine. són: Diàlegs amb les exposicions, Espai públic, Narratives audiovisuals, Pedagogies feministes i corporals i la Mediació com a recerca.

Ecosistema cultural[modifica]

Al costat del projecte cultural, conviuen en l'edifici institucions i projectes que generen un ecosistema cultural: Festival de Sant Sebastià, Institut Basc Etxepare, Filmoteca Basca, Fundació Kutxa, Elías Querejeta Zine Eskola i Zineuskadi. També formen part d'ell iniciatives privades que desenvolupen els seus propis projectes. Així, l'edifici alberga diferents usos, iniciatives i agents, amb el projecte cultural com a eix vertebral.[3]

L'edifici[modifica]

Vista des d'Atocha de l'antic edifici de Tabacalera en 2007 abans de la seva reforma.

Tabakalera és un lloc emblemàtic de Sant Sebastià. Inaugurat en 1913 com a fàbrica estatal de tabac de Tabacalera, comptava amb 26.000 m² (actualment 37.000 m²), sent un dels majors edificis de la ciutat, construït a l'estil de les antigues manufactures i entorn de quatre grans patis. Al llarg de 90 anys (1913–2003) va ser una fàbrica de tabac, que va ocupar fonamentalment dones, i es va convertir en referent social a la ciutat.

Està situada en el Passeig del Duque de Mandas, al barri d'Egia, entre Cristina Enea, un bell parc senyorial del segle xix avui dia parc públic, la estació central d'autobusos i l'Estació del Norte, estació de ferrocarril que acollirà aviat el futur Tren d'alta velocitat, conformant el principal nucli de transport públic a la ciutat. La central de transports està connectada amb el centre de la ciutat Pont de María Cristina.

Acord interinstitucional[modifica]

En 2001, després de l'anunci d'Altadis de la seva intenció de tancar la fàbrica i traslladar l'activitat, l'Ajuntament de Sant Sebastià, la Diputació Foral de Guipúscoa i el Govern Basc van acordar recuperar per a la ciutat el gran edifici de la fàbrica de tabac, construït en terrenys municipals, i convertir-ho en un centre de cultura contemporània. Per a gestionar el projecte, les tres institucions van formar una societat, a la qual van anomenar CICC: Centre Internacional de Cultura Contemporània. En 2004 es va formalitzar la compra de l'edifici i es va posar en marxa la definició de continguts del projecte.

Al març de 2008 les institucions partícips en el projecte Tabakalera van acordar la reordenació del mapa d'equipaments i d'institucions culturals existents en l'entorn. El 27 de juny de 2008 es va posar en marxa el procés de renovació arquitectònica de l'edifici a través d'un concurs internacional obert. Una vegada seleccionat l'equip guanyador les obres van començar en 2011, per a finalitzar en 2015. Els criteris bàsics de la remodelació van ser:

  • Respecte a la singularitat i al caràcter fabril de l'edifici.
  • Obertura a la ciutat i a l'ús lliure dels ciutadans.
  • Adaptabilitat a la diversitat dels seus usos i a la permanent transformació de les necessitats dels creadors i els usuaris.
  • Connectivitat, incorporant les últimes tecnologies de comunicació i la sostenibilitat energètica.

Mentre s'escometia la renovació de l'edifici, Tabakalera va organitzar exposicions, cicles, debats. Les seves activitats van conviure en els espais de la fàbrica amb gravacions, rodatges i esdeveniments produïts per altres agents de l'entorn. Així, entre els anys 2007 i 2010 van tenir lloc en Tabakalera activitats de divers caràcter com les exposicions Summer Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine. de Julian Schnabel (2007), No es Neutral[Enllaç no actiu] (2008), Egiatik Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine. (2008), Look Again[Enllaç no actiu] (2009),Tabakalera Suena[Enllaç no actiu] (2009) o les projeccions del cicle de curtmetratges LABO Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine., organitzat en col·laboració amb el Festival de Clarmont.

L'11 de setembre de 2015 Tabakalera obre les seves portes reconvertit en Centre Internacional de Cultura Contemporània amb un intens programa d'obertura Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine..

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Tabakalera - San Sebastian Tourism» (en anglès). www.sansebastianturismo.com. [Consulta: 19 març 2019].
  2. «Sobre Tabakalera». Arxivat de l'original el 2019-04-05. [Consulta: 2 gener 2024].
  3. «Tabakalera - Elías Querejeta Zine Eskola». www.zine-eskola.eus. [Consulta: 19 març 2019].

Enllaços externs[modifica]