Tablut

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tauler de tablut amb les peces en posició inicial.

El tablut és un joc representatiu de tota una família de jocs de tauler del nord d'Europa, des de Gal·les fins al cercle polar. Aquests jocs tenen tots noms que inclouen, d'una manera o una altra, la paraula tafl, que vol dir «tauler», i possiblement provenen del joc romà ludus latrunculorum.

Tota la família de jocs tafl són asimètrics, on unes forces enemigues intenten capturar un rei, que ha d'intentar escapar. En concret el tablut és propi dels sami de Lapònia i en aquest cas les peces del joc representen l'exèrcit del principat de Moscou que vol atrapar el rei de Suècia. Va ser descrit per Linnaeus l'any 1732, concretament el 20 de juliol, durant una expedició al país dels saami.

Instruccions[modifica | modifica el codi]

El tablut es juga en un tauler quadriculat de nou per nou caselles, amb nou peces per a un jugador (vuit suecs i un rei) i setze per a l'altre (els moscovites). El quadrat central s'anomena konakis i cap peça, tret del rei, hi pot estar, només hi poden passar.

Es comença la partida amb el rei al konakis, els suecs a les vuit caselles marcades al seu voltant i els moscovites a les setze marcades a la perifèria. Els primer a moure són els suecs. Les peces es mouen en línia recta ortogonal tantes caselles buides com es vulgui. Es captura una peça del contrari tot deixant-la entre dues de pròpies. El rei, però, per a ser capturat ha de ser envoltat per tots quatre costats, o per tres si un d'ells és el konakis. Qualsevol peça es pot posar entre dues de contràries sense ser capturada. Si fent un moviment es deixen diverses peces del contrari entre la peça moguda i sengles peces de qui ha mogut, les captura.

Els moscovites guanyen si capturen el rei. Els suecs si aquest aconsegueix arribar a alguna casella de la vora del tauler. Si el rei té un camí lliure cap a la vora del tauler ha d'avisar dient raichi! (sona /ràihi/). Si en té dos (ha guanyat) tuichi! (/twíhi/).

Variants[modifica | modifica el codi]

En alguns llocs juguen de manera que el rei només guanya si arriba a una de les quatre cantonades. En altres també pot guanyar si arriba a la vora, però només a les caselles que al principi de la partida no tenien cap moscovita.

Hnefatafl[modifica | modifica el codi]

El hnefatafl era un joc de tauler saxó, molt popular a l'edat mitjana. Se n'ha trobat un fragment de tauler en una tomba a Wimose, a l'illa de Fiònia, a Dinamarca, de l'edat del ferro (que finalitzà al voltant de l'any 400). D'altra banda, un manuscrit anglès del segle X té un diagrama i unes explicacions del joc, entès com una al·legoria religiosa. Se suposa que es jugaria amb les mateixes regles que el tablut.

Tawlbwrdd[modifica | modifica el codi]

El tawlbwrdd és un joc gal·lès mencionat a les lleis d'Howel Dha, el segle X. Se suposa que es jugaria amb les mateixes regles que el tablut.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tablut Modifica l'enllaç a Wikidata