Taurocephalus lerouxi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTaurocephalus lerouxi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
FamíliaTapinocephalidae
GènereTaurocephalus
EspècieTaurocephalus lerouxi Modifica el valor a Wikidata
Broom, 1928

Taurocephalus lerouxi és una espècie de sinàpsid extint de la família dels tapinocefàlids. Es tracta de l'únic representant conegut del gènere Taurocephalus i visqué durant el Permià mitjà en allò que avui en dia és el sud d'Àfrica. Se n'han trobat restes fòssils a la província sud-africana del Cap Occidental.[1] El seu nom genèric, Taurocephalus, significa 'cap de toro' en llatí.

Morfologia[modifica]

Malgrat que aquest animal és conegut a partir d'un sol crani, les comparacions amb espècimens més complets d'animals semblants (com ara Struthiocephalus i Tapinocephalus) permet hipotetitzar que era un animal de grans dimensions, amb una llargada probable d'entre 2,5 i 3 m, dotat d'un cos massís i quatre extremitats potents i robustes. El crani és molt semblant al de Struthiocephalus, i se'n diferencia principalment pel musell, més robust, i un major nombre de dents al maxil·lar superior (aproximadament 20).

Classificació[modifica]

Taurocephalus fou descrit per Robert Broom el 1928 i fou classificat entre els dinocèfals, un grup de teràpsids primitius dotats de caps enormes. Taurocephalus, en particular, era un membre de la família dels tapinocefàlids, coneguda per nombroses formes herbívores del Permià de Sud-àfrica. S'ha suggerit que Taurocephalus podria ser simplement una variant individual de Struthiocephalus, una forma ben coneguda de la qual s'han trobat fòssils en els mateixos dipòsits: les diferències morfològiques entre els dos animals són poques i el nombre de dents al maxil·lar superior tendeix a variar molt entre els individus de la família dels tapinocefàlids.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Entrada «Taurocephalus lerouxi» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].

Bibliografia[modifica]

  • Broom, R. (1928). «On Tapinocephalus and two other dinocephalians»: Annals of the South African Museum, vol. 22, núm. 3, pàg. 427-438.
  • Boonstra, L. D. (1963). «Diversity within the South African Dinocephalia». S. Afr. J. Sci. 59: 196-206.
  • Barghusen, H. R. (1975). «A review of fighting adaptions in dinocephalians (Reptilia, Therapsida)», Paleobiology, 1: 295-311.