Transports Elèctrics Interurbans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Teisa)
Infotaula d'organitzacióTransports Elèctrics Interurbans S.A.
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusSocietat anònima
Camp de treballTransport
Forma jurídicasocietat anònima Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació13 de març de 1920Banyoles Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitCatalunya
ProdueixGarrotxa Exprés
ServeisTransport de viatgers i mercaderies.
Governança corporativa
Seu
Empleats190
Filial
Indicador econòmic
Capital propi241.427,71 € (2007)

Lloc webhttp://www.teisa-bus.com

Transports Elèctrics Interurbans, S. A. (TEISA) és una empresa fundada el 13 de març de l'any 1920 per cinc banyolins emprenedors (Joaquím Coromina i Gispert-Saüch, propietari, el seu germà Lluís, industrial, Martirià Butinyà i Oller, comerciant, Jaume Juandó i Parera, comerciant, i Esteve Costa i Masjoan, ramader) que es proposaren fundar una companyia dedicada al servei de transport en general i especialment a la conducció de passatgers. El nom de l'empresa prové de l'origen de la força motriu dels primers vehicles propietat de TEISA, que aprofitaven l'energia elèctrica per moure la seva flota d'òmnibus. Durant la seva història ha anat adquirint diferents companyies,[1] com ara:

Les seves activitats actuals són molt diverses: des de serveis discrecionals tipus xàrter o serveis de transport escolar fins a serveis de bus urbà a Salt, Girona i Sarrià de Ter i bus interurbà a Sant Feliu de Guíxols, Olot (per Besalú o per Amer), Riudellots de la Selva, Ripoll, Puigcerdà, Figueres, etc.

A finals de 2014 tenia gairebé 190 treballadors directes, més una cinquantena d'acompanyants de transport escolar, i 147 vehicles urbans, interurbans de rodalia i de mitjana i llarga distància. TEISA opera 45 línies de transport regular i unes 80 rutes escolars i de transport adaptat, a més d'oferir serveis d'excursions d'àmbit nacional i circuits internacionals en autocar.[2]

L'any 2015 va annexionar-se l'empresa Hispano Hilarienca,[3] la qual seguirà mantenint la seva identitat com a marca. Aquesta adquisició permet a TEISA intervenir en la gestió administrativa i logística del transport urbà de Girona, ja que la Hispano formava part de la Societat Anònima Transports Municipals del Gironès des de l'any 1989.

Referències[modifica]

  1. Puigdevall i Diumé, Narcís «Història d'una empresa». Revista de Girona, 175, març-abril 1996, pàg. 98-99 [Consulta: 23 maig 2013].
  2. «El conseller Santi Vila presenta els nous autocars de TEISA que reforcen les comunicacions a les comarques gironines». web. Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 13 de desembre 2014. [Consulta: 13 desembre 2014].
  3. Girona, Diari de «L'empresa de transports Teisa s'uneix amb La Hispano Hilarienca». Diari de Girona, 14-01-2015.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transports Elèctrics Interurbans