Telecogresca

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentTelecogresca
Telecogresca 2016.jpg
Tipus festa
Data 1978 –
Estat Espanya
Modifica dades a Wikidata

La Telecogresca és la festa universitària més gran que se celebra a Catalunya[1] i a tota Espanya,[2] fruit de la dedicació voluntària de més de 400 alumnes, majoritàriament de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya[3] ubicada al Campus Nord. Se celebra anualment i ininterrompuda des de 1978.[4] És una festa que consisteix en un festival musical i que acull a més de 10.000 persones.[5]

És organitzada per l'Associació Cultural TGK, una associació d'estudiants sense ànim de lucre. Els membres de l'associació no reben cap tipus de remuneració de manera que desinteressadament dediquen part dels seus esforços durant la carrera a les activitats de l’Associació, entrant-hi durant els primers anys de la carrera i sent-hi actius fins que l’acaben, desvinculant-se’n de mica en mica mentres continuen col·laborant en les tasques organitzatives. D’aquesta manera, la “família” de la Telecogresca és molt més àmplia que el conjunt dels propis membres actius de l’Associació.[cal citació]

A més del festival en si, l’Associació organitza diversos esdeveniments al llarg de l’any. A la tardor se celebra la Telecofarra, una festa més reduïda que serveix per agrair als prop de 300 voluntaris que ajuden en l’organització de la Telecogresca. A la primavera també se celebra la Festa de Dia al Campus Nord de la UPC, la festa de l’Escola de Telecomuncacions. Finalment, i des del 2009, l’Associació organitza l’Engresca’t, un concurs de grups i DJ productors emergents que ha anat creixent últimament en qualitat musical i premis: els guanyadors, a banda de tocar a la Telecogresca,[6] tenen l’oportunitat de gravar un disc i d’invertir en material. El 2013, a la seva 5a edició, el concurs va créixer, i ara compta amb les modalitats de grups i Dj.

Història [cal citació][modifica]

La Telecogresca va néixer l'1 de desembre del 1978 per celebrar la construcció del nou edifici de l'Escola al carrer Jordi Girona 2. En aquesta primera ocasió, la festa va tenir lloc dins de la pròpia Escola. A partir de la segona edició, l'emplaçament va ser el bosc que actualment envolta el rectorat de la UPC. En el curs 1981-1982, hi va haver un parèntesi en la festa a causa de la denegació del permís per utilitzar aquest espai.

L'any 1983, un grup d'estudiants van reprendre la iniciativa i van organitzar la festa al carrer Coronel Valenzuela. Malauradament es va anul·lar a causa de la pluja, després d'haver-se posposat una setmana, i l'associació va quedar arruïnada. En aquest moment el rectorat va assumir les pèrdues, que l'associació va retornar al superposar a la festa de l'any següent.

L'edició de 1984 de la Telecogresca, al bosc de l'actual rectorat, va ser un èxit rotund i es va situar al cim de les festes universitàries, agafant el relleu de la ja desapareguda "Em Rio de Janeiro", que va ser la festa universitària per excel·lència de principis dels 1980. La Telecogresca va gaudir d'una raonable bona salut durant alguns anys.

Els Catarres a la Telecogresca

L'any 1991, a causa de la construcció imminent de l'edifici del rectorat, es va denegar el permís per celebrar la Festa al bosc. El 1992 la festa va passar per les Pistes Universitàries i, el 1993, es va celebrar per primer cop al Sot del Migdia, amb una capacitat per a 10.000 persones, sent aquest l'escenari durant diversos anys.

El 1999 la Telecogresca arriba un dels moments més daurats, però a partir del 2000 comença una pujada avall que acaba el 2002 amb una imminent fallida econòmica de la festa. Tot i així, l'any 2003 la festa va ressorgir, marcant un punt d'inflexió a partir del qual les festes organitzades per l'associació han estat un èxit rotund.

En l'edició de 2005, la Telecogresca va acollir més de 15.000 persones, fent que el Sot del Migdia es quedés petit per a la festa.

La festa de 2006, va tenir lloc el 12 de maig i va començar un nou camí en un nou emplaçament: al Parc del Fòrum, a causa de la denegació, per part de l'Ajuntament de Barcelona, ​​d'usar el Sot del Migdia.

VINAI a la Telecogresca

El 2008 la Telecogresca va estar en perill degut a les negatives de l'Ajuntament a l'hora de concedir el permís per a la celebració de l'acte. Posteriorment i fruit de diverses protestes d'estudiants, l'edició 2008 es va celebrar amb èxit. El 2009 fou l'any que es canvià de dia. Es passava de divendres a dissabte per primera vegada en 30 anys.

Després de quatre anys al Parc del Fòrum, el 2010 el festival tornà durant dos anys a l'emplaçament que més temps l'havia acollit, el Sot del Migdia, i en el seu dia habitual, divendres. Des de fa uns anys, però, s'ha establit la festa al Parc del Fòrum i el dissabte.

Per les diferents edicions han passat grups com Ojos de Brujo, Melendi, Seguridad Social, Los Delinqüentes, La Fuga, Muchachito, Antònia Font, Gigi D'Agostino, Celtas Cortos, Fundación Tony Manero, La Pegatina, Soziedad Alkoholika, Els Amics de les Arts, Mishima, Obrint Pas, La Gossa Sorda, Els Catarres, Txarango, Boikot o Aspencat i DJs de la talla de DJs From Mars o The Zombie Kids.

Motivació [cal citació][modifica]

Telecogresca 2016

La motivació principal és "la festa per la festa". No hi ha altra motivació que el organitzar un esdeveniment de grans dimensions i passar-ho bé. La festa es sustenta en voluntaris que fan possible oferir uns preus força assequibles i molt més baixos que els d'esdeveniments similars.

Tota la recaptació de la festa es destina a dos fins:

  • Organitzar la Telecofarra: una festa per agrair als voluntaris la seva col·laboració.
  • Organitzar la Telecogresca de l'any següent.

D'aquesta manera, l'èxit d'una edició garanteix el gran cartell de la següent.

Els membres de l'associació no reben cap remuneració, tant directa (cobrament) com indirecta (organitzar viatges o sopars a compte de l'associació).

Organització [cal citació][modifica]

La festa està organitzada en primera instància pels membres de l'Associació Cultural Telecogresca als quals es denomina kapos. Aquests realitzen les tasques principals de gestió de la festa.

Una festa del volum de la Telecogresca necessita més persones per poder realitzar-se. Aquí entren els anomenats matxaques, que són voluntaris que ajuden en diverses tasques com repartir propaganda, muntar escenaris o servir a les barres.

La festa es nodreix d'al voltant de 300 matxaques, que reben com a premi entrada gratuïta a l'esdeveniment, samarreta i entrada a la Telecofarra, una festa posterior per als voluntaris.

Edició 2017 [cal citació][modifica]

Lloc: Parc del Fórum

Data: 1 d'abril

Engresca't [cal citació][modifica]

L’any 2008 amb l’objectiu d’oferir noves propostes a la joventut catalana, va sorgir el projecte Engresca’t. Naixia així un concurs de grups emergents obert a tot tipus de formacions, que ofereix al guanyador l’oportunitat de tocar a la Telecogresca.

Després de pasar per Salamandra, Boveda o Apolo2, la propera edició se celebrarà a l'espai Jove de Fontana.

En l’edició del 2013 es va afegir la modalitat de DJ, que funciona amb la mateixa dinàmica que amb els grups.

Guanyadors Engresca't
Guanyador Bandes Guanyador DJ
2012 La Terraseta de Preixens -
2013 Bonobos Dj Marvin
2014 Raska Dj Dulo
2015 Lili's house Aleix Rubio
2016 Xarxa Bonk3rs
2017 Wild Goats LeeBeats

Telecofarra [cal citació][modifica]

Telecofarra 2016

La Telecofarra no tindria sentit sense la Telecogresca ja que va sorgir com a festa d’agraïment als qui col·laboraven en el festival.

Fins al 2016 es celebrà durant el quadrimestre de tardor al Velòdrom d’Horta i té una capacitat de 1.500 persones repartides en 2 espais, una carpa gran amb hits de tots els temps i un espai exterior més experimental amb estilque van des del Reggae fins al Techno Minimal.

L'any 2016 la festa va canviar de model i es va traslladar a la Carpa AIRE de Barcelona. augmentant la capacitat a 2.000 persones.

En aquesta festa els protagonistes són els col·laboradors de la Telecogresca, que tenen entrada gratuïta i les consumicions incloses. També es posen entrades a la venda, una part de les quals es cedeix a alguna comissió de festes d’una altra facultat, així en poden treure un petit benefici per a les seves pròpies activitats

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]