Telepinus I de Khalap

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTelepinus I de Khalap
Biografia
Naixementsegle XIV aC Modifica el valor a Wikidata
Mort1313 aC Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsTalmi-Sarruma (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesSubiluliuma I Modifica el valor a Wikidata  i Malnigal Modifica el valor a Wikidata
GermansMuwatti (en) Tradueix, Piyasilis I de Karkemish, Mursilis II, Arnuwandas II i Zannanza Modifica el valor a Wikidata

Telepinus I de Khalap "el sacerdot" era fill del rei hitita Subiluliuma I.

Abans del 1340 aC, potser al tercer any de regnat del seu pare, Subiluliuma el va nomenar sacerdot de Kizzuwatna. Quan el seu pare, cap a l'any 1340 aC va fer la seva primera expedició a Síria i va ocupar Khalap (Alep), un antiga possessió hitita que havia escapat al seu control, segurament durant un atac de Tushratta de Mitanni uns mesos abans, va col·locar en el tron de la ciutat a Telepinus. Nuhase, Niya i Alalakh, conquerits pel seu pare, van ser inclosos en aquest regne. Amb aquest nomenament, Subiluliuma va aconseguir que dos fills seus, Telepinus i Piyasilis que havia fet rei de Karkemish, controlessin dels dos passos del Taure i de les Muntanyes de Nur, a més de tenir a les seves mans dues de les ciutats més importants de la zona.

Telepinus va regnar fins a la seva mort probablement a finals del 1300 aC.[1]

Referències[modifica]

  1. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 60. ISBN 8446022532.