Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Panellet (discussiócontribucions)

Hola, companys!

El dia 6 de febrer vaig editar l'article Josep Joaquim Landerer i poc després l'autor del mateix article a la versió espanyola hi va plantar un avís dient que el contingut comportava una violació dels drets d'autor i es podria procedir a la seua supressió.... A la meua pàgina de discussió no para d'argumentar que és un plagi de la pàgina web "Biografías y Vidas" quan, en realitat, aquesta mateixa web diu:

¿Desea reproducir alguna biografía?

Los contenidos de esta web pueden UTILIZARSE LIBREMENTE, siempre que se cite su origen. Si desea reproducir alguna de las biografías en su sitio, sólo tiene que indicar su procedencia y establecer un vínculo con nuestra página principal. Si por ejemplo reproduce la biografía de Copérnico, puede añadir al final:

Extraído de Biografias y Vidas

Note que el texto “Biografías y Vidas” actúa cono enlace hacia www.biografiasyvidas.com. Pero también puede, si lo prefiere, establecer un enlace con aquella de nuestras páginas que contenga la biografía citada. Por ejemplo:

Fuente: Nicolás Copérnico en Biografías y Vidas

Aquí el texto “Nicolás Copérnico” actúa como enlace hacia la página www.biografiasyvidas.com/biografia/c/copernico.htm. Por supuesto, aunque no utilice ninguna de nuestras biografías, siempre agradeceremos que, si le ha gustado nuestro sitio, nos ayude a darlo a conocer mediante un enlace.

Jo crec que no he fet res malament, però m'agradaria saber la vostra opinió per si he passat alguna cosa per alt. Gràcies per endavant!

Vriullop (discussiócontribucions)

La llicència de la Viquipèdia és la mateixa a ca.wiki que a es.wiki, a més l'avís de copyvio el tenim en l'article en català. Les condicions bàsiques de la nostra llicència són dues:

  • usar sense restriccions per a qualsevol finalitat fins i tot comercial.
  • poder fer obres derivades.

El primer punt entenc que es compleix quan diu que el contingut es pot usar lliurement. La única condició de citar l'origen és assumible, de fet necessària, i no hi ha cap altra restricció. Del segon punt queden dubtes. Només s'esmenta "reproduir" i no queda clar si ha de ser literalment o bé es pot usar per fer-ne adaptacions. El fet que a peu de pàgina tingui la marca © no li dono importància. Diu que ells tenen els drets d'autor, però també diu en quines condicions es pot usar. No és incompatible. Ho seria si no tinguessin els drets. No estaria de més aclarir si se'n poden fer obres derivades, tal com diu la llicència "adaptar: remesclar, transformar i crear a partir del material". El tema es liquida escrivint-los per demanar-lis en concret si interpreten que les seves condicions s'adapten a les de la CC-BY-SA-3.0, i enviar la resposta a info-cawikimedia.org per validar-ho. Per altra banda, si s'ha utilitzat material traduït de es.wiki, cal acreditar els autors de la font, com qualsevol altra font. En aquest cas o bé en el resum d'edició o bé en la discussió amb {{traduït de}}. Ping Strakhov.

Strakhov (discussiócontribucions)

1) És una obra derivada claríssima de l'article de Wikipedia en espanyol. S'assenyala perquè el corregeixi, Panellet no fa res.

2) És una obra derivada claríssima de Biografies i Vides, s'assenyala que Biografies i Vides té tots els drets reservats, Panellet no fa res.

3) Dos dies després, davant el mutisme de l'autor, es col·loca plantilla de plagi. Panellet respon lacònicament que Biografies i Vides té una altra llicència en un altre lloc. Bé.

En Wikimedia Commons almenys quan un arxiu té doble llicència, contradictòria, sol haver problemes. "Tots els drets reservats" és clarament contradictori amb "es pot copiar si s'atribueix autor". Crec que la manera correcta d'atribuir "autories" de textos no és mitjançant referències, "[1]", sinó amb avisos en resums d'edició o avisos en pàgines de discussió o seccions d'enllaços externs. No sé com es porta aquí, he deixat la plantilla perquè un administrador decideixi què és correcte. Una cordial salutació i perdó per la meva català.

Resposta a «Josep Joaquim Landerer»