Tema de Viquipèdia Discussió:Llibre d'estil

Leptictidium (discussiócontribucions)

Proposo afegir la següent precisió sobre les cometes:

«Les cometes simples o senzilles es fan servir per a indicar equivalències lèxiques o traduccions de paraules en altres llengües.»

Aquesta proposta es basa en les referències següents:

*Article de la GEC sobre les cometes simples

*Usos de les cometes simples o senzilles

*Usos de les cometes simples al web de la UOC

*Agost, R.; Monzó, E. (2001). Teoria i pràctica de la traducció general espanyol-català. pàg. 49.

*Fitxa 6781/1 de l'Optimot.

*Criteris de correcció de l'SLUIB.

Notifico la @Dafne07.

Dafne07 (discussiócontribucions)

No em sembla bé, això suposa acceptar dos estils diferents dins la Vikipèdia i quedaria millor si nomes n'hi hagués un sol. Al GEC i en altres diccionaris poden implantar les normes que vulguin però aquí es va començar amb una i si no se segueix aplicant la mateixa quedarà una barreja d'estils lletja i deixarà en mal lloc els centenars de pàgines ja fetes. Per cert, algú ha canviat la pàgina del llibre d'estil, recordo que abans hi havia un exemple sobre traduccions i transliteracions que donava amb més claredat el model a seguir, igual com estan fets els articles del Viccionari.

Leptictidium (discussiócontribucions)

No es barregen dos estils, sinó que cada tipus de cometa (altes, baixes i simples) es fa servir en els casos corresponents. És com la negreta i la cursiva, cadascuna té aplicacions diferents i utilitzar-les en un mateix text no vol dir que s'estiguin barrejant estils diferents.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Estuc d'acord amb en Leptictidium, pel pes de les referències aportades. Em sembla una qüestió d'ortografia i, per tant, difícilment discutible.

Dafne07 (discussiócontribucions)

No s'està discutint si és correcte o incorrecte, efectivament és correcte, el que es discuteix és canviar la norma dins la vikipèdia que fins ara només acceptava les cometes baixes. I sí que es barrejaran dos estils: què passarà amb els centenars de pàgines que jo i altres hem fet amb cometes baixes? S'esborrarà la feina feta o es deixarà i llavors conviuran dos estils, les pàgines fetes amb cometes baixes més les que a partir d'ara es facin amb cometes simples? I com afectarà això a les pàgines del viccionari? perquè, no sé si ho sabeu, allà sempre s'ha emprat només les cometes baixes.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Em trobo en la mateixa situació que tu, ja que vaig crear molts articles en els quals hauria d'haver posat cometes simples i en vaig posar de baixes. El que vaig fent és corregint-los a mesura que me'ls vaig trobant. Com que la Viquipèdia és, per definició, una obra inconclusa, podem anar fent-ho xino-xano. :-)

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Pel que fa a la Viquipèdia, crec que un bot ho pot solucionar fàcilment. Al Viccionari, ni idea. El que els editors del Viccionari decideixin, suposo.

Dafne07 (discussiócontribucions)

Reconec que les cometes simples no m'agraden, semblen fetes per la mà d'algú que no té pols, però també és veritat que si des d'un començament m'hagués trobat amb aquesta norma a la Vikipèdia les hagués fet servir perquè tinc per costum adaptar-me a les normes de cada lloc. El que em disgusta és que tots no siguem iguals, no entenc perquè alguns s'han de llegir les normes i després escriure segons el que hi diuen i altres poden escriure seguint criteris de fora de la Vikipèdia. De què serveix fer unes normes si en definitiva el que preval són les normes d'altres llocs. Sento com si durant anys hagués estat fent el ruc.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Estic completament d'acord amb tu que les normes estan per complir-les. De la mateixa manera, estem d'acord que les normes es poden esmenar o actualitzar si contradiuen allò que estableixen les fonts solvents, oi?

Aprofito per a apuntar que els actuals criteris —imprecisos— d'ús de les cometes van sorgir d'una presa de decisions que vaig impulsar jo mateix el 2012 i en gran part es podria dir que són creació meva. Doncs bé, uns anys més tard m'he adonat que aquests criteris no són tan precisos com haurien de ser, entono el mea culpa i demano que s'actualitzi la normativa en conseqüència.

Igual que ho faig jo, qualsevol usuari/a pot proposar esmenes a les normes de la Viquipèdia, sigui administrador, usuari registrat o fins i tot usuari anònim, sempre que es basi en fonts solvents. Si tu mateixa vols fer-ho, endavant, catifa vermella. Salut!

Dafne07 (discussiócontribucions)

Em sembla que no cal que entonis un mea culpa, perquè el fet que l'ús de cometes simples sigui correcte no fa que l'ús de les cometes baixes sigui incorrecte, les dues mares són vàlides. Entenc que a la Vikipèdia s'hagin d'introduir canvis perquè és un lloc en construcció i això té sentit ja que els continguts no es poden introduir en un sol dia i, a més, de vegades cal corregir descuits ortogràfics, però una altra cosa molt diferent és voler canviar les normes després d'anys d'iniciat el projecte. Jo no ho veig bé i em sembla una falta de respecte greu que em diguin que faran un bot per "corregir" el format de les pàgines que he estat fent, perquè jo no estava actuant incorrectament. Sento com si aquí el món estigués capgirat: als que respectem les normes des d'un començament se'ns ha de "corregir" i els que segueixen altres criteris són lloats. En fi, per la meva part dono per acabada la discussió, feu el que volgueu!

Resposta a «Precisió sobre les cometes»