Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Sobre acrònims i categories

3
Resum per Paucabot

Els noms de les categories han de ser els llargs o els acrònims. Ex: CONCACAF.

Voraviu (discussiócontribucions)

Bona tarda a tothom. Sóc relativament nou a la Viquipèdia i és la primera vegada que passo per la taverna. Ja em disculpareu si faig o dic res que no toqui. Us poso ràpidament en antecedents abans de plantejar la meva proposta.

Des del passat mes de maig estic traduint o creant pàgines relacionades amb la corrupció al món del futbol i, més concretament, amb la corrupció a la FIFA i totes les seves organitzacions filials. Mentre anava creant i traduint pàgines, em va semblar convenient afegir categories per facilitar la recerca d'aquestes pàgines. Per analogia amb la categoria FIFA, creada per l'usuari @CarlesMartin, vaig crear les categories CONCACAF i CONMEBOL, que són organitzacions del continent americà vinculades a la FIFA. A resultes de crear la pàgina de la Unió Centreamericana de Futbol, també vaig donar d'alta la categoria UNCAF amb el mateix criteri que les anteriors. Criteri que va se qüestionat per l'usuari @Paucabot ja que no coincidia el títol de l'article principal (nom sencer) amb el títol de la categoria (acrònim).

Després d'intercanviar unes quantes opinions a la pàgina de discussió de la UNCAF, hem arribat a la conclusió que calia plantejar-ho a la taverna, doncs no hi ha una casuística concreta a l'hora de titular les pàgines quan es tracta d'organitzacions que tenen acrònim consolidat. A tall d'exemple: de 117 pàgines sobre la FIFA (Federació Internacional de Futbol Associació), 95 estan titulades amb l'acrònim FIFA i la resta amb el nom sencer. A la Viquipèdia està amb el nom sencer, però hi ha pàgines similars que estan titulades amb l'acrònim. No hi ha un criteri únic a l'hora de titular en català. La NBA i la NHL estan titulades amb l'acrònim, mentre la FIBA, l'OMS o l'ONU estan titulades amb el nom sencer.

En general, a la majoria de Viquipèdies predominen més els títols amb l'acrònim que no pas amb el nom sencer. En el cas de la Viquipèdia hi ha de tot, però llegint els diversos llibres d'estil, no sé veure cap recomanació al respecte.

Personalment crec que, en general, és més útil i pràctic titular i categoritzar a partir dels acrònims que no pas des del nom sencer, però...

No sé com ho veieu vosaltres.

Paucabot (discussiócontribucions)
Voraviu (discussiócontribucions)

Sobre el tema de marres... després de llegir i observar sobre com s'haurien de tractar els acrònims, he vist que, en general, predomina el criteri que la PRIMERA VEGADA que ens referim a alguna organització o institució que també té acrònim més o menys conegut, SEMPRE ens hi hem de referir amb el nom sencer, per molt conegut que sigui l'acrònim. A partir d'aquest primer cop, ja ens hi referirem successivament amb l'acrònim.

Pel que fa a l'hora de titular els articles, a diferència del que deia en el meu primer comentari, crec que s'hauria de titular SEMPRE amb el nom sencer i que hi hauria d'haver SEMPRE redirecció des de l'acrònim. El cas de la FIFA de la Viquipèdia en seria un clar exemple.

Crec que, en general, és com s'està fent a la Viquipèdia, però juraria que he vist articles titulats NOMÉS amb l'acrònim ( NBA, NHL o AMD, per exemple) i, òbviament, sense cap tipus de redirecció.

Pel que fa a les categories, ja no ho tinc tan clar. Potser es podria seguir el mateix criteri que amb els articles, però no sé si es poden fer redireccions entre categories tal com es fa amb els articles. El que sí crec, en canvi, és que utilitzar l'acrònim a l'hora de categoritzar es més pràctic i operatiu. Penso que no hauria de ser un impediment o una incompatibilitat que la categoria es donés d'alta NOMÉS amb l'acrònim considerant que l'article principal i l'acrònim sempre estarien redireccionats.

En fi...no sé si hauré escrit moltes incongruències, però tot just fa poc que navego per la Viquipèdia i encara em falta molt per aprendre.

Gràcies per la paciència.