Vés al contingut

Tema de Usuari Discussió:Paucabot

Antònia Guitart Orriols

14
Resum per Paucabot
Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Fa uns dies em vàreu treure la referència de "Manresanes que han fet història,Antònia Guitart Orriols", no entec la causa, precisament aquesta dona, col·laboradora del maquis, la va donar a conèixer al gran públic fa 10 anys, la historiadora Conxita Parcerisas en el blog Manresanes que han fet història, que recull més de 60 biografies de dones manresanes i serveix de guia i referència a molts professors i alumnes dels instituts de Manresa i comarca, ha despertat tant interès que recentment va rebre el premi de comunicació del diari de la Catalunya central Regió 7. A més l' hem fet servir infinites vegades per referenciar les biografies de Ramona Berni, Lidia Camprubí, la Mare Serafina, la Fadulla, etc.etc. També la CUP va usar aquest text per elaborar el seu discurs en la presa de posessió de l' Alcalde de Manresa, i en tots el homenatges a la resistència antifranquista-maquis. Et prego si et plau que li torneu a posar. Seria un greuge important per a la historiadora manresana no mencionar-la, quan jo m' he inspirat principalment en el seu text per glosar la vida de la l' Antònia Guitart Orriols. (Conxita Parcerisas pertany al grup de memòria.cat i està especialitzada en dones i memòria històrica, ha catalogat més de 100 dones de Manresa que van passar per la Presó de les Corts i 1800 presos del Bages,auest grup de memòria històrica és d' una gran solvència i també han rebut molts premis, per tant les referències són totalment fiables. Gràcies..

Paucabot (discussiócontribucions)

Hola Anna. Vaig fer aquest canvi i en vaig explicar el motiu al resum d'edició: Special:diff/19445325. La raó: la referència no és vàlida ja que no compleix els requisits de les fonts que feim servir a la Viquipèdia: VP:FF.

Que l'hàgiu fet servir més vegades no vol dir que sigui una font admissible: podria ser que ningú no hagués revisat aquests altres articles.

Entenc el que comentes que és una fonts de gran solvència , però no ser si compleix els nostres requisits de ser una font fiable, de tercers i publicada. En quant a la menció, està clar que si és una font fiable, l'haurem de recuperar ja que sempre estam obligats a citar les fonts. Si no és fiable, s'haurà d'esborrar l'article.

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per informar-me, però estic citant fonts absolutament fiables, seria una injustícia que esborréssiu l' article que des del projecte de les viquidones considerem important per donar visibilitat a les dones oblidades de la guerrilla antifranquista. Hi ha constància de tot el què he escrit i des de fa molts anys en diverses conferències fetes per historiadors especialistes en el tema s' ha parlat i s' ha explicat aquesta història, avalada en llibres i en totes les altres referències que he afegit.. Gràcies per l' atenció

Paucabot (discussiócontribucions)

Hola. No acab de tenir clar si aquesta font és una font fiable. Tal com s'explica a Viquipèdia:Fonts fiables, les fonts autopublicades, per molt interessants i famoses que siguin, no són fonts fiables.

En tot cas, per mirar d'aclarir-ho, podríem demanar més opinions a la taverna. Ho podríem centralitzar a Discussió:Antònia Guitart Orriols.

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Veig que estem en un carreró sense sortida, la història d'Antònia, a part de la referència "Manresanes que han fet història" està també al llibre de Ferran Sànchez Agustí i a totes les altres referències que he afegit( ho has vist que he afegit 3 o 4 referències més? ) He mirat això de la pàgina de discussió Antònia Guitart i diu que no existeix.... Si et sembla que no està bé l' article, arregla-me'l si et plau. Gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)

No, no ho havia vist que havies afegit més referències. Bona feina.

La pàgina de discussió no existeix, però la pots inaugurar si ho consideres necessari.

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, Tinc un especial interès en aquesta dona, hem parlat d' ella en homenatges i tenim previst parlar-ne més. Encara m' ho voleu esborrar? fins quan hi haurà aquell avís? no sé gaire com van tots aquests protocols.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ei, que jo no vull esborrar res. Només té l'avís de manca d'admissibilitat que indica que s'havien de cercar fonts fiables que parlin d'aquesta dona...

He començat a revisar les referències i ja m'he aturat a la primera. La primera referència no verifica exactament el que diu el text. Per exemple, no diu res de la data de naixement ni de la data de la mort.

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Els llibres que cito confirmen que la dona tenia uns 70 i expliquen el mateix que jo he transcrit, la data de naixement segurament va sortir del padró, o de restar el 70 anys de la data en que es van produir els fets,(en aquest cas hauríem de posar "aproximadament".)Ja ho confirmarem,

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

La data aproximada de la mort a finals de la dècada dels 50, la va dir el seu nét Estanislau (també mort) també mirarem el padró.

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Hem trobat partida de defunció de l'Antònia Guitart Orriols al registre civil de Manresa, tom 00155-Pàgina 103, nº 182 hora 16, del dia 29 de març de 1960. Ben aviat confirmarem data exacta de naixement.

Paucabot (discussiócontribucions)

Hola Anna Maria. Recorda que a la Viquipèdia, només hauríem d'usar fonts fiables, és a dir, de tercers i publicades.

Anna maria batalla (discussiócontribucions)

Sí, sí Pau, això intentem fer, tenim un especial interès en descobrir quines son realment les fonts fiables, els fets estan explicats en dos llibres"El maquis anarquista" i "Personajes Manresanos II" tots dos coincideixen en dir que l' Antònia Guitart Orriols, tenia uns 70 anys quan col.laborava amb la resistència,no és una llegenda, és una història certa. Tenim segura la data de la mort per la partida de defunció,però no la del naixement. Si nosaltres som els primers en saber-ho i encara no ho ha publicat ningú, segons els protocols de vikipèdia no ho podem usar, què podem fer? publicar-ho abans en algun altre mitjà? o posar data de naixement :desconeguda (ho demano perquè hi ha altres casos ) Gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)