Vés al contingut

Tema de Usuari Discussió:Jove

Magenri (discussiócontribucions)

He vist que has reanomenat la pàgina Antoni Forcades Ferraté a Antoni Forcades i Ferraté. Amb el teu permís revertiré la teva reversió, perquè crec que el criteri que s'ha de seguir és el d'usar la forma dels cognoms tal com la feia servir l'interessat. Les dues referències que he posat sobre aquesta persona no utilitzen mai la "i" entre els cognoms. Hi ha diverses justificacions per la re-reversió. Pots veure el què en diu la mateixa Viqui a l'article Cognom, on explica que la "i" entre cognoms, encara que no ho sembli, és d'origen castellà. Per altra banda hi ha un text de la Generalitat que marca normativa sobre els criteris de normalització i fixació, referit a topònims i antropònims, on pots veure a la pàgina 15 que diu: Pel que fa a la conjunció i entre cognoms, es respecta l’ús que en feia la persona, ja que hi ha qui la inclou entre els dos cognoms i qui no ho fa (totes dues pràctiques són habituals en català). http://territori.gencat.cat/web/.content/home/01_departament/normativa_i_documentacio/documentacio/territori_mobilitat/cartografia_i_toponimia/criteris_per_a_la_toponimia_dambit_municipal_criteris/docs/criteris_denominacio.pdf Per altra banda, l'Enciclopèdia Catalana (i fins i tot el catàleg de la Biblioteca de Catalunya) va iniciar en un moment donat un procés de "catalanització" dels noms de les persones sense tenir en compte aquest criteri. Per a mi, la GEC no és una font prou fiable. Caldria anar, com et deia, a l'ús que en feia la persona.

Ep, tot aixo amb tot el respecte. Potser el tema li podria interessar a @Yuanga

Jove (discussiócontribucions)

Segons el teu criteri, la GEC no és una font fiable i la prioritat del criteri personal preval (del que no hi ha cap font fiable referenciada). Difícil de justificar, no?

Et demanaria que aportessis fonts i valorem la fiabilitat de cadascuna d'acord amb el Llibre d'estil de la Viquipèdia. Fins el moment, reverteixo edició amb la font legítimament més fiable.

Magenri (discussiócontribucions)

Hola,

No vull encetar cap baralla sobre el tema. Només crec que hauríem de respectar les preferències de les persones sobre la manera d'escriure els seus cognoms. Si mires l'article d'Antoni Forcades, hi veuràs dues referències que he fet servir per redactar-lo. Cap de les dues posa cap "i". Em sembla que són fonts prou fiables.

No he dit que la GEC no sigui fiable, sinó que en un moment determinat va aplicar, en contra de criteris lingüístics i històrics com els que pots veure referenciats a l'article Cognom de la Viquipèdia, uns criteris de catalanització que van semblar correctes als editors de l'enciclopèdia. La discussió ve de més lluny, crec. Cal reflexionar si totes les decisions que es van establir per la normalització lingüística enriqueixen realment l'idioma. Però és un tema molt llarg. Les aportacions que faig del tema sobre la "i" del document de la Generalitat no et semblen prou vàlides?

En fi, la teva reversió diu que la fas d'acord amb la referència, sense considerar que les que serveixen per fer l'article diuen una altra cosa.

Magenri (discussiócontribucions)

Sobre la fiabilitat de la GEC, em semblava que s'entenia que només posava en dubte aquesta decisió sobre les "i". Mea culpa per no haver-me expressat bé. "Déu me'n guard" de no considerar la GEC una font fiable!!

Resposta a «Encara sobre la "i" entre cognoms»