Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Versió curta: Repassant les esglésies que tenim he acabat omplint Categoria:Articles duplicats d'esglésies repetides i ara hi ha una quarantena d'articles d'una vintena d'esglésies catalanes. Ho aviso per si algú té interès a fusionar-los i notifico en @Claudefà i en @Medol que havien editat uns quants d'aquests articles i potser hi volen tornar.

Versió llarga: Darrerament he estat pujant edificis del Nomenclàtor a Wikidata. La part difícil d'aquesta feina és evitar crear duplicats d'elements que ja hi són i amb les darreres tandes se m'havien colat unes quantes esglésies duplicades perquè se'm van escapar les inconsistències de noms i coordenades. Per trobar-les he tret de Wikidata una llista d'edificis que tenen un nom de sant que està repetida dins del mateix municipi, a d:User:Pere prlpz/advocacions repetides. Tot i que la majoria de repeticions són correctes (alguns sants són molt populars), resseguint aquesta llista he trobat els meus duplicats i uns quants més que ja hi eren. Crec que n'he trobat la majoria però deixo l'enllaç a la llista per si algú vol mirar si troba més duplicats a les zones que coneix (notifico l'@Isidre blanc). La llista és per ordre alfabètic de municipis, però si ha de ser útil la podria fer per comarques.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Bona aplicació per a localitzar duplicitats, però implica un enfarfegós treball de comprovació i posterior actualització de dades. Hi he donat una ullada i crec que seria millor fer la llista per comarques (i dins de la comarca, per municipi), ja que en molts casos caldrà consultar les llistes de monuments. Per exemple Sant Pere Màrtir d'Agulló (Q73249816) i Sant Pere de Millà (Q20901440) són el mateix, però vaig anar a la llista de monuments d'Àger per estar-ne més segur (a pesar que ho conec perquè hi he estat). Ajuda el fet de recalcar en negreta les altes més recents. Hi trobo bastants items, com per exemple Can Cases de Sant Ponç (Q73394106), que no són a les llistes de monuments ni tenen pàgina a WP. Tenen moltes probabilitats de quedar-se "in albis" (sense ús) a WD, encara que tampoc fan cap nosa. Algun he vist que sí que es troben a les llistes però sense pàgina a WP ni foto. En aquest cas caldrà anotar el codi de WD a la llista. La casuística pot ser molt variada. Estaria bé indicar d'alguna forma les revisions que es facin, per exemple amb un Fet!. Una vegada que en Pere faci la llista per comarques, em dedicaré a fer una revisió sistemàtica.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Isidre blanc: Si l'has de fer servir, la faig per comarques.

La idea de pujar topònims a Wikidata encara que no tinguin article és:

  • Que surtin al Wikishootme i poder anar-ne fent fotos.
  • Poder enllaçar Wikidata i l'Enciclopèdia Catalana (de fet, vaig començar a pujar el Nomenclàtor a partir del repte de la GEC).
  • Poder fer llistes automàtiques, tot i que està per veure quin ús els podem donar.
  • Que si mai algú en fa l'article ja hi tingui les dades (tot i que és probable que qui faci l'article no busqui l'item).

Acabar d'enllaçar les llistes de monuments a Wikidata i pujar a Wikidata les dades de les llistes és una feina que em temo que cal posar al dia (per exemple, tenim monuments sense coordenades a Wikidata que sí que en tenen a les llistes). Ho tinc pendent per si mai torno a fer de botaire.

La intenció original de la llista era trobar els meus duplicats, perquè no havia tingut en compte que el nom de les esglésies és molt variable i les coordenades del Nomenclàtor molt poc precises i aleshores se'm van colar moltes esglésies que ja hi eren; per això els molt recents, que bàsicament són els que he creat jo, estan en negreta. La sorpresa va ser trobar-hi una pila de duplicats antics.

La casuística d'esglésies repetides que he vist és:

  • Monuments que tenien un article que no es va enllaçar a les llistes de monuments, de manera que quan es van importar les descripcions se'n va fer un article nou.
  • Monuments que surten repetits a les llistes perquè estan repetits a Patmapa, de vegades al mateix municipi o en municipis diferents.
  • Esglésies repetides pel mateix editor, i de vegades pel mateix editor el mateix dia. Entenc que són badades que passen.
  • Esglésies amb article en castellà no enllaçat a l'article en català.

I a Wikidata hi ha més topònims duplicats que a la Viquipèdia, perquè hi ha qui ha pujat bases de dades senceres sense tenir en compte el que ja hi havia. Per exemple, hi havia una pila de platges duplicades per culpa d'una base del Ministeri i una pila de topònims de tota mena portats de Geonames a través de les viquipèdies en suec i cebuà.

Quan pugui miraré de fer una llista per comarques. El que no tinc gaire clar és si per revisar-la és millor anar-la marcant amb fet o si millor anar-la actualitzant, però sempre se'n pot fer edicions diferents.

La manera que he fet servir jo per revisar la llista ha estat buscar al mapa els casos sospitosos. En general, quan trobava que les coordenades apuntaven a llocs molt diferents m'aturava, però també m'he trobat esglésies amb les coordenades equivocades. Aquí és on crec que pot ser molt eficient algú que conegui el lloc i pugui reconèixer les esglésies repetides només amb un cop d'ull als noms.

I potser valdria la pena fer més llistes d'aquestes. De fet, una de les possibles funcions de les llistes automàtiques de topònims per municipi hauria de ser la de detectar errors i repeticions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Isidre blanc: Per cert, el criteri d'aquesta llista és el d'edificis que tinguin un sant al nom i que aquest sant també surti al nom d'un altre edifici del mateix municipi, perquè està pensada per trobar esglésies duplicades. Si hi ha un altre criteri que et convé més en parlem.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: Deixa-ho tal com està. No facis res. Ho revisaré igualment des de la llista per municipi. Si trobo alguna complicació, ja t'ho diré. Acabo la categorització de fotos de monuments i m'hi poso.

Per cert. Aniràs a la Viquitrobada de Cervera? Ja va sent hora de què ens saludem personalment. Em faria molta il·lusió.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La idea de fer la llista per comarques era bona, però com que he vist que havies començat a anotar la llista original he deixat la de comarques a d:User:Pere prlpz/advocacions repetides (per comarca).

Per desgràcia no ho tinc gaire bé anar a la viquitrobada. A més, el que veig del transport públic no facilita gaire l'anar-hi un sol dia.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Continuo les revisions des de l'última llista que has generat (per comarca) on hi he marcat les parts ja revisades. Em serà més pràctic perquè moltes vegades he d'anar a les llistes de monuments per a rectificar algunes dades, sobretot en cas d'una fusió. El cas més clar (que ja havies detectat) és a Baix Pallars on hi havien moltes duplicitats, no degudes al teu bot, sinó a qui va preparar(?) la llista perquè el bot d'en Vicenç produís la pàgina. Per tant, si et sembla bé, pots eliminar ja la llista per municipis. I ja trobarem una altra oportunitat per veure'ns.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

He acabat la revisió de la llista per comarques. Ha estat entretingut però no tant com em temia. Una pregunta que m'anava fent és cóm donar visibilitat als items a WD sense pàgina a VD. Se m'ha acudit (el meu pare en diria un acudit d'emblanquinador = que no serveix de res = que no porta enlloc, etc.) anotar-ho com ho he fet, per exemple, a Categoria:Masies de Montmajor, al començament, on hi he afegit dues masies. Evidentment el problema és com tractar aquesta informació.

No coneixia el "Wikishootme". M'ha sorprès molt. Em serà de gran utilitat per a cercar fotos que manquen prop de casa.

I ara continuaré amb les fotos aquelles de la Memòria Digital de Catalunya, que no s'acaben mai. Quan arribi a les 9.000 i pico de fotos de Josep Salvany, hi deixaré la pell. Serà la meva obra pòstuma.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que la manera d'aprofitar tot el que hi ha a Wikidata sense article és amb llistes automàtiques i com a complement a les categories.

  • Llistes automàtiques: A Usuari:Pere prlpz/Llista de topònims de Torà hi ha un exemple molt senzill de llista automàtica. Es podria parlar de si llistes com aquesta (però més ben fetes) tenen interès per formar part de la Viquipèdia i si hi ha consens per tenir-les-hi. Si no volem fer-ne pàgines poden estar dins un desplegable a l'article o la categoria que els pertoqui.
  • Com a complement a les categories: A cada categoria hi ha els articles que tenim d'un tema però l'estructura de les nostres categories no ajuda a veure'n el contingut sencer. Per exemple, dins de la les subcategories de la categoria d'illes de la Mediterrània hi ha moltes coses que no són illes, de manera que és impossible fer servir les categories per treure'n una llista d'illes. Si cada categoria tingués o bé una llista automàtica associada o bé una plantilla amb un enllaç a una consulta de Wikidata es podria veure fàcilment tot el que correspon al títol de la categoria, incloent els items que no tenen article i els que sí que en tenen però no estan a la categoria. L'exemple de Montmajor podria anar enllaçat a la consulta en forma de mapa o de llista. Ve a ser el mateix que has fet tu sense necessitar manteniment manual.
Resposta a «Esglésies catalanes duplicades»