Tema de Usuari Discussió:Xavier Dengra

9barrienc (discussiócontribucions)

Hola Xavier,

sóc en Marc. Ja parlarem

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Fantàstic, quan vulguis! Bo de veure't per aquí! :)

9barrienc (discussiócontribucions)

Bones,


quan puguis em fas cinc cèntims sobre això:

la pàgina de proves és on ha d'editar una nova aportació oi? He vist que si no la deses desapareix. La meva pregunta és: com puc desar els canvis? Perquè només veig la opció de publicar la pàgina i res més. N'he publicat una per equivocació.

Ho sento però començo amb aquest nivell.

Marc

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia!

Tens dues opcions per editar:

  1. Directament a l'article en qüestió: és la recomanada si tens previst acabar l'article a curt termini. Petites edicions progressives amb bibliografia i anar desant la pàgina puntualment. Un cop desada, és pública i no es perd la informació: afegeix Insereix > Plantilla > Inacabat al principi de l'article abans de guardar perquè tothom sigui conscient que és una entrada en construcció. No cal que el primer cop que publiquis un article sigui una meravella, pot ser quelcom ben curtet sempre i quan avisis que està a mitges amb la plantilla.
  2. A la pàgina de proves: el que hi editis també és visible (tot a la Viquipèdia és transparent), però és una pàgina personal teva i és amb un prefix que no coincideix amb l'espai principal dels articles (Usuari:, Usuari Discussió: Viquipèdia: etc. són prefixos), per tant passa desapercebuda. Per exemple, jo tinc esborranys d'articles a llarg termini en pàgines de proves, i allà s'hi moren de fàstic fins que un dia decideixi recuperar-los.

Sigui com sigui, no hi ha autodesat per defecte. Si no deses fent clic al botó "Publica els canvis", ho perdràs en ambdues possibilitats. Jo sempre recomano editar directament l'article, la Viquipèdia no es trenca pas i sempre podem recuperar versions anteriors a través de l'historial en cas d'error.

9barrienc (discussiócontribucions)

Bona tarda Xavier,


m'he animat a publicar la pàgina que he creat. Evidentment he de millorar molt i no està acabada, així que vaig afegir el que em vas suggerir tu, però viquipèdia o no sé qui em diu que aquesta no té referències. Ho he esmenat. La pregunta és: el missatge que diu que la pàgina s'esborrarà qui el treu?

Sento els maldecaps. La pàgina és aquesta: Premi Rafael Juncadella

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bona vesprada @9barrienc!

Veig que l'article i les edicions tenen errors de concepte sobre la Viquipèdia, més que no pas de format. El problema d'admissibilitat parteix de les següents 3 primeres premisses:

  1. En primer lloc, l'article ara té referències, però no són neutrals o objectives. Si t'hi fixes, les tres primeres fonts que has afegit són totes provinents del web d'Òmnium. Per tant, has referenciat amb bibliografia que no és allunyada del subjecte, i això contravé el segon dels 5 pilars de la Viquipèdia. Aquests enllaços poden agrupar-se com a enllaços externs addicionals, però no com a bibliografia.
  2. La quarta font refereix al projecte Més amb menys costura, però quan parem atenció al text de la font, veiem que no està justificant que sigui un premi seleccionat al concurs, sinó que explica el projecte com a tal. Per tant, no és una bibliografia contextualitzada. A tall d'exemple, imagina't un text que diu "hi ha gent que pensa que el coronavirus no és perillós, sinó que només s'assembla a la grip", que enllaça a un document de la OMS on es descriu el virus, però en cap cas parla d'aquesta discrepància d'opinions. És important contextualitzar la font al que realment referencia, altrament disromp la política d'encobriment de la manca d'admissibilitat.
  3. En tercer lloc, hem de veure si més enllà dels enllaços d'Òmnium, hi ha bibliografia externa (premsa, reportatges, revistes, llibres, etc.) que facin referència i documentin aquest premi. Per exemple, els Premis Martí Gasull o els Premis de la Nit de Santa Llúcia sí que tenen una rellevància i cobertura de la informació tals que els articles són admissibles (=rellevants) per al projecte. En cas que no hi hagi prou cobertura externa d'un concepte o persona, vol dir que l'article encara no és mereixedor d'una entrada. Això vol dir que hauràs d'escodrinyar una mica en revistes culturals, premsa local o demés per veure quin ressò se n'ha fet i veure si quadra o no que el premi tingui article.
  4. Per últim, recorda que si ets membre d'Òmnium de l'Eixample, no és adequat que siguis tu qui creï l'article sobre el premi. És el que es coneix com a conflicte d'interessos i, tot i que sigui petit, es recomana que siguin subjectes externs al concepte els que editin els articles, a fi de millorar la neutralitat global de la Viquipèdia.


Com pots veure, són errors comuns d'aprenentatge ben documentats, que penso que són fantàstics de cometre d'inici perquè t'ajudarà molt a entendre com explicar-ho als alumnes i per saber com es pot acotar la selecció d'articles, àmbits de treball i de bibliografia. Jo sempre poso l'exemple del meu avi: ell va jugar a futbol en equips de renom, però per falta de bibliografia (falta d'admissibilitat) i perquè era el meu avi (conflicte d'interessos) no li correspon l'article i menys que li faci jo.

Espero que les explicacions hagin estat d'ajuda, seguim parlant!

9barrienc (discussiócontribucions)

Hola Xavier,


i tant. Explicacions mes que ben fetes i entenedores T’ho agraeixo.. Demanaré que retirin l’article.

Resposta a «Cercant un mentor»