Tema de Usuari Discussió:Paucabot

Resum per Paucabot

Massa proximitat al tema

Javixu (discussiócontribucions)

Hola,

L'article dels germans Tomillo inclou informació sobre les seues influències, el seu estil i algunes mencions a dates concretes importants sobre el seu treball. A més està respaldat pel llibre més important de biografiest d'artistes fallers que s'ha fet en la darrera dècada.

Trobe que és vàlid i que no s'ajusta a la marca de 'Curriculum' ni de 'criteris d'admissibilitat'

Salutacions

Paucabot (discussiócontribucions)

El mateix que a l'article anterior. Entenc que els llibrets de les falles no són fonts fiables ja que són fonts pròpies i/o no publicades.

Javixu (discussiócontribucions)

Un llibret de Falla és una publicació que compta amb ISBN i el seu editor (la comissió fallera) està obligat a deixar una còpia en la Biblioteca de Sant Miquel dels Reis com qualsevol altra publicació. Actualment els llibrets són fonts enciclopèdiques de primer ordre on es publiquen estudis per part de catedràtics, historiadors i científics de displicines com la sociologia, les belles arts o l'antropologia.

Estes publicacions han sigut objecte d'una exposició albergada al Centre del Carme de València i reben reconeixements per la seua qualitat.

Des de fa uns anys són fonts més fiables que diaris i mitjans de comunicació habituals si de Falles parlem. Aquesta afirmació podria ser contrastada per qualsevol expert en història de les Falles.

http://www.estudisfallers.org/exposicio-el-llibret-de-falla/

http://www.ceice.gva.es/documents/161863132/162994872/Llibret_Falles_vlca.pdf

Paucabot (discussiócontribucions)

Quan parl de fiabilitat, en parl respecte del que entenem a la Viquipèdia per fonts fiables: de tercers i publicades. Tenc els meus dubtes no sobre la seva qualitat (que desconec), sinó sobre si són fonts de tercers, sobretot. A mi em sembla que podem estar al mateix nivell que els programes de mà musicals o els currículums dels professors universitaris que pengen les universitats.

Javixu (discussiócontribucions)

No tenen res a vore amb programes de mà ni a curriculums penjats pels propis professors. Els autors dels articles continguts als llibrets de Falla són en l'absoluta majoria persones que no formen part de la comissió fallera que edita la publicació. Així per exemple en el llibret referenciat a l'article dels Tomillo hi ha un 99% d'autors que no pertanyen a l'associacio cultural editora del mateix. Aquest fet és extensible a la majoria de llibrets publicats al País Valencià.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si els autors no tenen res a veure amb la falla però l'entitat que ho publica és la pròpia falla, no crec que aquestes fonts puguin ser considerades de tercers.

Javixu (discussiócontribucions)

També hi ha editorials propietat d'autors que publiquen llibres sobre determinats temes i són considerats fonts fiables. Un exemple és Drassana Llibres de Vicent Baydal i se citen molts llibres signats per ell.

Ací el problema radica en la visió que tens de la comissió fallera. Substitueix el nom 'comissió' per editorial i tot t'encaixaria.

El fet de desconèixer un entorn no hauria de predisposar negativament en contra de les seues publicacions.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo crec que el problema és en la visió que tens tu de la comissió fallera. Entenc que estàs ficat en aquest món i que és el més natural per tu considerar-los fonts fiables.

Les fonts fiables (alerta, segons la definició de la casa: no dic de cap manera que el que digui una comissió fallera sigui mentida) són aquelles que tenen una reputació de revisar la informació i la precisió. Això val per llibres, enciclopèdies, segons quins diaris però no val per moltes altres coses.

Respecte de substituir 'comissió' per 'editorial' i tot t'encaixaria, no hi estic d'acord. Si Vicent Baydal escriu sobre la Generalitat Valenciana a Drassana Llibres, es podria considerar una font fiable. Però si escriu sobre ell mateix, Lletraferit, els seus amics o la seva editorial, no.

El fet de conèixer molt de prop aquest entorn no t'hauria de predisposar positivament a favor d'aquestes publicacions.

Pau.

Javixu (discussiócontribucions)

Les comissions no publiquen sobre sí mateixes als llibrets en els casos que cite, sinò sobre continguts de tercers.

El llibret en qüestió ha rebut nombroses distincions per part de Generalitat Valenciana i, per tant, és una font fiable. Una publicació que rep guardons de manera continuada en el temps per la màxima institució de govern del País Valencià sembla una font més que fiable.

La comissió El Mocador no té cap vinculació amb els germans Tomillo per usar l'exemple que ens ocupa i, per tant, és una font fiable ja que l'autor de l'article és extern i coneixedor dels artistes.

Tot i conèixer el món de les Falles només cite aquells llibrets que tenen una reputació guanyada al llarg dels anys i que es pot provar a través de guardons, mencions en mitjans i altres reconeixements. D'ahí la fiabilitat de les fonts.

Paucabot (discussiócontribucions)

Tens relació amb aquesta publicació?

Javixu (discussiócontribucions)

Duc més de 15 anys implicat dins del món de les Falles. Tinc relació amb unes 200 comissions de manera directa o indirecta. Crec que d'alguna manera tinc prou crèdit per saber quines fonts són o no fiables.

De totes maneres, tal com comentava, l'article s'inclou dins del llibret guardonat amb el segon premi del concurs convocat per la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana tal com es menciona en aquesta notícia publicada al diari Levante-EMV

https://www.levante-emv.com/fallas/2020/03/10/na-jordana-malva-alzira-ganan/1987712.html

I també al twitter oficial de la mencionada Conselleria https://twitter.com/GVAeducacio/status/1237303562708889600

Paucabot (discussiócontribucions)

Amb aquesta publicació en concret, hi tens relació?

Javixu (discussiócontribucions)

Sí, sóc l'autor de l'article sobre els germans Tomillo referenciat

Paucabot (discussiócontribucions)

Ja m'ho semblava que estaves massa a prop del tema.

Javixu (discussiócontribucions)

No és cap argument per invalidar l'article. Totes les dades estan verificades i contrastades. No hi ha cap indicació en les guies de Viquipèdia en contra que una persona escriga un article referenciant fonts pròpies, sempre i quan estes siguen fiables.

Paucabot (discussiócontribucions)

Excepte si no hi ha acord en que siguin fonts fiables i la persona que hi escriu opina que la font on escriu és una font d'allò més fiable.

Javixu (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Aquest no és el compte oficial de la Viquipèdia. És el compte oficial d'Amical Wikimedia. Pot donar la seva opinió sobre les polítiques, però no és la opinió. Això deixant de banda del biaix que ja hi ha en la pregunta (ni tan sols se sap quina font és) i que t'has saltat la part que no t'interessava de la resposta, que xerra, evidentment, en genèric i que diu per norma general.

Massa proximitat al conflicte d'interessos hi veig aquí. Per pura prevenció, t'hauries de fer enfora d'aquest article i de tots aquells en que presentis problemes similars.

Javixu (discussiócontribucions)

Conèixer i haver estudiat l'obra d'un artista(molts realment) al detall i amb rigor no crec que siga un conflicte d'interessos, però no vaig a continuar el debat.

Tornant al que realment interessa, com es pot arreglar aquest article?

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo deixaria que l'editassin altres persones.

Javixu (discussiócontribucions)

Ok. Gràcies pel consell.