Tema de Usuari Discussió:Mercè Piqueras

Parouger 616 (discussiócontribucions)

Hola @Mercè Piqueras!

Gràcies per avaluar el meu article, encara que hi tinc un dubte.

A l'hora de posar a l'article el rumen i altres, els poso com a exemple a cada apartat que li toca pel tipus de simbiosi que fa o els poso dintre de la simbiosi microbiota.

Gràcies!

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Hola @Parouger 616, suposo que jo tinc un visió esbiaixada perquè em moc en l'àmbit de la microbiologia, però posaria la mà al foc que els microorganismes intervenen en moltes més relacions simbiòtiques que els macroorganismes i per això en trobava a faltar en l'article algunes que em semblen força importants, com les que es donen en el rumen o altres que et vaig esmentar. La Viquipèdia té també un article "Rumen", però trobo que la secció que dedica als microorganismes és pobra, tot i que sense ells els remugadors no podrien digerir la cel·lulosa.

He començat a llegir-me de nou l'article simbiosi i hi trobo alguns errors de concepte ja en el text introductori. T'ho comento, per i vols anar millorant aquesta part:

- Diu que la simbiosi és un tipus de relació tròfica, però això no és sempre així. Per exemple, dos paràgrafs més abaix es contradiu aquesta afirmació quan s'esmenta l'exemple del peix pallasso. I en el peu de la primera il·lustració es parla de simbiosi de neteja.

- Quan s'esmenten els líquens, diu que "un fong ofereix protecció en forma de medi aquós a una alga a l'interior del seu cos a canvi..." Els cianobacteris, tot i que durant molts anys van considerar-se algues (jo els vaig estudiar com a 'algues blaves'), no ho són i també poden trobar-se en líquens.

- Rhizobium no és l'únic gènere de bacteris que fixen nitrogen a les arrels de les lleguminoses. Tal com està escrit, ho sembla (o jo ho interpreto així).

- L'última frase de la introducció parla de la "teoria endosimbiòtica" però després diu que Lynn Margulis "hipotetitza". Si avui dia es parla de "teoria" és perquè va deixar de ser una hipòtesi. Era una hipòtesi quan Margulis va formular-la, però dècades després, els avenços en les tècniques d'estudi de la cel·lula van provar que, si més no en el cas dels mitocondris i plastidis, estava encertada.

He fet un cop d'ull a les referències i no sempre segueixen les normes de la Wiquipèdia catalana. En un article de qualitat, las referències han de seguir aquests normes. Per exemple, la versaleta en els cognoms. I no ho entenc, perquè quan s'omple el formulari per fer una referència, després les versaletes apareixen soles. Potser hi ha referències que venen del mateix article en una altra llengua?

T'aniré comentant altres coses, que aquests dies estic fent també altres coses. On prefereixes que els deixi?


Parouger 616 (discussiócontribucions)

Responc les preguntes amb l’ordre en el que les has escrit:

Jo, per descomptat, no he estudiat ni el 30% de les coses que em proposes, ni en sòc un expert, per això m’encanta que una especialista en el “tema” m’ajudi en aquestes parts, gràcies per comentar!

Començo:


Sobre la primera, jo he intentat buscar de 5 wikipedies diferents alguna informació, i si mires amunt en l’avaluació, s’hi comentava que tenia problemes d’ortografia, deu ser la típica paraula que en qualsevol traducció i/o millores d’ortografia se’t escapa, perque no entens del tema completament. Ho arreglarè (per descomptat) per a seguir en el tema i aprendre mès. (està Fet!)


Sobre la segona, ja ho acabo de dir, no coneixo el tema i això no ho sabia, el que em sorpren és que a la pàgina en anglès no s’especifiqués. Ho arreglaré i serà una cosa menys abans de presentar l’article per a article de qualitat. (està Fet!)


Sobre la tercera, jo ho proposo com a exemple, com a tot l’article, el format del meu article és: Definició, Ampliació i Exemple. Però, en tot cas, si pots dona’m 1 o 2 exemples més.


Sobre la quarta, això no ho acabat de veure, ho canviarè. (està Fet!)


Sobre la cinquena, sí, venen d’altres wikipedies, i si això obstrueix el camí a l’article de qualitat, ho arreglarè sense repensar’m-ho.

PD: La versaleta es que les referències estiguin en les plantilles de la viquipèdia catalana, no? (Si és així, Fet!)


I, sobre la última pregunta, m’aniria molt bè que comentessis! M’aniria bè aquí, per a fer l’avaluació més curta visualment, i si seguim aquí bastant més, ficarè un apunt a l’avaluació que hi ha apunts importants en aquest tema.


Gràcies per comentar!

Resposta a «Avaluació de l'article Simbiosi»